vineri, 3 iunie 2011

Organizarea casei şi organizarea vieţii

De-a lungul vieţii de soţie şi mamă mi-a trebuit multă muncă pentru a le îmbina pe toate şi a le armoniza. Şi mai ales am realizat că armonia din afară e doar reflexia celei de dinlăuntru. Dar şi invers, a încerca să pornesc de la exterior mă ajută să ajung la straturile profunde. Şi că orice aş vrea să fac, pot doar cu ajutorul Domnului.

În ultima vreme am prezentat mai multe materiale ce ţin de partea sufletească şi spirituală şi mai puţin din cele ce ţin de ale Martei. Nu ştiu cum e în cazul altor femei, dar preotesele au nevoie să fie extraordinar de buni manageri dacă vor să aibă o viaţă liniştită, paşnică, nu mereu pe fugă. Cel puţin la noi, soţul meu e mereu plecat, astfel că majoritatea treburilor şi deciziilor care privesc administrarea şi întreţinerea casei sunt luate şi urmărite de mine, acordul cu el fiind mai mult de principiu. Aşa încât, pentru o bună rânduială, în condiţiile în care şi eu sunt împărţită şi între serviciu şi copii, am avut mereu nevoie de o foarte bună organizare şi prioritizare a activităţilor. Mai mult decât pentru buna împlinire a treburilor, organizarea m-a ajutat la echilibrul sufletesc, şi, practic, pe acesta l-am căutat de-a lungul vieţii mele. Am avut şi perioade în care mă simţeam copleşită de cantitatea de lucru pe care o aveam de făcut, mi se părea că sunt trasă în toate părţile şi nu de puţine ori ajungeam să nu le mai fac aşa cum se cuvine şi astfel ajungeam la stări vecine cu deznădejdea. Trebuie să recunosc că aici am avut de furcă mult cu perfecţionismul din dotare, care, paradoxal, deşi ar fi putut să mă împingă la a face totul "cât mai aproape de desăvârşire", nu m-a ajutat decât să mă învinovăţesc foarte mult.
Sprijin în organizare am avut câteva situri cu metode de lucru pe care, urmărindu-le, m-au ajutat foarte mult. Vi le ofer şi vouă, cu menţiunea că, indiferent ce aţi alege ca şi ajutor în primul rând e nevoie să aplicaţi ce aţi citit (şi poate alcătuit după unul din aceste modele), iar apoi, sunt trei paşi care nu trebuie lăsaţi:
1. voinţa  (să vrei să ai o casă bine administrată)
2. perseverenţa cu pace (administrarea casei e la fel cu administrarea vieţii. nu are sfârşit, decât la moarte sau la momentul la care fizic, nu mai putem; mi-a fost mai greu să conştientizez că realmente nu e o chestie care se termină odată şi gata, "am scăpat" de treabă. De aceea, perioadele de pauză, odihnă, hrănire duhovnicească le-am intercalat în program ca şi parte a lui, nu ca şi lucruri de făcut "după ce termin treaba")
3. ai căzut (te-ai oprit, ai uitat de paşi), nu e totul pierdut. Ridică-te şi mergi mai departe, de unde eşti acum, când ţi-ai dat seama.
***
Şi acum, siturile despre care pomeneam mai sus:
1. Organizare pe sistem de carduri: Get Organised with S.H. E.
Pe acest site se pot găsi o mulţime de liste care pot fi printate spre ajutor, precum şi caietul de organizare a casei Household Notebook
2. Sistemul Flylady cu al său jurnal: Control Jurnal Fly şi grupul de suport Join FlyLady here!
3.
Messies Anonymous şi grupul său de suport The Organizer Lady®

Şi la sfârşit, un gând de încurajare şi îmbrăţişare pentru toate mămicile şi femeile care citesc aceste rânduri. Maica Domnului să vă înveţe toate cele ale femeii şi Domnul să vă dea încredere, putere şi curaj să le faceţi, folosind timpul spre mântuire!

6 comentarii:

 1. foarte bine punctat la nr.2, il retin. Daca te gandesti- gata, am terminat, si dupa aceea clar ca apare ceva nou de facut te apuca disperarea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna! Imi place blogul tau si il urmaresc de ceva vreme .Chiar cautam pe net chestii despre organizare ...si am gasit si eu un site interesant de unde poti descarca diverse liste si planuri, mie mi s-a parut la fel de util ca si cele recomandate de tine :
  http://go.tipjunkie.com/pr/5523/keepinthecastle.blogspot.com/2011/03/dirt-under-nails-and-sticky-kisses.html
  sper sa-ti placa .

  RăspundețiȘtergere
 3. Superba postare. Multumim de linkuri.:)

  RăspundețiȘtergere