marți, 4 noiembrie 2008

Rugaciune la toata vremea

Doamne ajuta, tuturor

Iata un interviu luat parintelui Petroniu Tanase de catre reporterii ziarului Lumina, despre rugaciunea mireanului si a calugarului. In interviu, se explica diferenta dintre isihasm si rugaciunea inimii, cum se poate ajunge la rugaciunea inimii, necesitatea duhovnicului, unele neintelegeri asupra a ceea ce inseamna isihasmul, dar si o metoda practica de rugaciune.

Voi nota si aici un mic fragment, referitor la aceasta metoda de rugaciune, a Sfantului Vasile cel Mare, preluata de multi parinti, despre cum sa implinim porunca Sfantului Apostol Pavel "Rugati-va neincetat!", deoarece are aplicabilitate in viata noastra de zi-cu-zi, chiar daca traim in lume.

"Pentru a dobândi rugăciunea necontenită trebuie să facem astfel. Să zicem că te-ai trezit din somn dimineaţa. Mintea ta să înalţe rugăciuni către Dumnezeu şi să spună: „Îţi mulţumesc, Doamne, că mi-ai mai dat o zi“. Pentru că puteai să mori. Este atâta lume care se culcă seara şi nu se mai trezeşte a doua zi. Atunci când te speli pe faţă, dimineaţa, să zici: „Îţi mulţumesc, Doamne, că mi-ai dat această materie minunată, apa, care mă curăţă şi este bună pentru sănătatea oamenilor“. Când te îmbraci cu haina ta, mintea să înalţe iar un gând către Dumnezeu: „Mulţumesc, Doamne, pentru haina aceasta care îmi acoperă goliciunea trupului şi mă apără de intemperii“. Şi tot aşa, în tot ceea ce faci, ai rugăciune necontenită. Acest mod de vieţuire este realizabil pentru omul de rând.

Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost întrebat odată de un frate: „Părinte, cum te poţi ruga necontenit, pentru că zilnic trebuie să munceşti, să te mişti încoace, încolo, şi mintea se răspândeşte la treburile pe care le faci? Sfântul Maxim a răspuns ucenicului: „Dumnezeu nu porunceşte omului lucruri care nu sunt posibile acestuia“.


Photobucket
Si iata si aplicarea in viata zilnica a acestei metode, care poate fi model de rugaciune pentru toate femeile, dintr-o pilda a Parintelui Paisie Olaru despre rugaciunea unei taranci:
"La sfinţia sa venise o femeie să se spovedească. Ea l-a întrebat: „Părinte, cum o fi cu mântuirea mea? Eu nu ştiu multe rugăciuni pe de rost pentru că nu am fost dată la şcoală şi nu ştiu să citesc“. Părintele a întrebat-o: „Şi nu te rogi?“ la care ea a spus: „Mă rog, cum să nu mă rog“. „Şi cum te rogi?“ „Uite cum mă rog. Atunci când mătur prin casă zic în mintea mea: «Doamne, curăteşte sufletul meu, cum curăţ eu gunoiul din casă». Atunci când spăl rufe spun din nou: «Spală, Doamne, negreala păcatelor din inima mea, ca să fie frumoasă aşa cum e o rufă curată şi spălată». Când fac orice alt lucru spun aceleaşi cuvinte“. Femeia l-a întrebat în final: „Părinte, o fi bună rugăciunea asta?“, iar părintele Paisie i-a spus aşa: „Numai aşa să te rogi toată viaţa de acum înainte!“. Femeia, fără să ştie, aplicase metoda Sfântului Vasile cel Mare."

***

Iar acum, o rugaminte, pentru blogeritele care au scris despre aceasta metoda (sau despre alta, dar nu am acum vreme sa ma uit) - stiu sigur ca am mai citit, va rog sa dati link la postarea voastra (in comentarii), cele care ati scris despre asta, sa poata fi gasit aici. Multumesc.

Cu drag,
Cristina

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...