miercuri, 30 ianuarie 2019

Dimitrie și Divanul Roz

Dimitrie este un băiat care poartă cu sine un dar foarte special pentru cei din jur: un dar pe care Dumnezeu ni l-a facut pentru a înțelege, o dată în plus, că suntem cu mult mai mult decât trup.
S-a născut cu o malformație congenitală cu nume complicat: schizencefalie bilaterală. Lobii creierului său au fost afectați simetric, inhibând centrii responsabili cu vorbirea și cu locomoția. Consecința a fost tetrapareza spastică. În cuvinte mai simple, Dimitrie este un băiat cu un suflet minunat și o minte cuceritoare, captiv într-un corp care nu îl ajută să se miște, să vorbească, să se hrănească, să fie independent.
În ciuda acestei condiții fizice care îl impiedică, după toate standardele medicale, sa fie un om ”normal”, Dimi este o persoană care, judecând după bucuria pe care o răspândește în jurul său, este supra-înzestrat. Dimitrie râde mai mereu, are hobby-uri, mâncăruri preferate, o curiozitate molipsitoare pentru tehnologie, ba chiar are și o adresă de mail de pe care uneori trimite cunoscuților mesaje ce conțin puținele cuvinte pe care știe să le scrie, imagini create de el în paint, fotografii sau emoticoane zâmbitoare. Mâna parcurge distanța de la o literă la alta pe tastatură în câteva minute, dar asta nu îl face nicicum să abandoneze, dimpotrivă e tot mai perseverent, mai răbdător, mai tenace.
Poate că Dimitrie nu va fi niciodată un copil cu un corp ”normal”. Singur Bunul Dumnezeu poate ști asta. Poate că nu va alerga, poate nu va vorbi vreodată… cu siguranță însă va continua să aducă bucurie în viața familiei și a prietenilor săi așa - din scaunul cu rotile sau întins pe divanul unde își petrece majoritatea timpului. Pe măsură ce vremea trece însă, încheieturile devin din ce în ce mai imobile și dureroase, în ciuda programului de recuperare pe care îl urmează fără încetare încă de când avea doar câteva luni... Sunt momentele în care chipul lui Dimitrie nu mai este luminat de zâmbet ci încordat de durere… Este motivul pentru care în august 2017 i s-a făcut o operație la mâna stângă, la spitalul Lenval din Nice, Franța, pentru că nu mai putea fi desfăcută deloc din încheietură. Costurile operației și ale spitalizării au ajuns la 10 000 de euro.
Dimitrie are o familie minunată: un frate mai mare, două surori mai mici și pe mama sa. Tatăl a plecat la Doamne, acum 12 ani, în urma unui accident de mașină… De atunci îi veghează din ceruri…
Pentru această familie costurile programelor de recuperare sunt foarte mari și nu le pot acoperi.
Astfel s-a constituit Asociația Divanul Roz.
Oricine dorește și poate să-l ajute este încurajat să doneze în contul Asociatiei , să completeze un contract de sponsorizare sau să direcționeze cei 2% din impozitul pe salariu ori 20% din impozitul pe profit.
ASOCIATIA DIVANUL ROZ
CUI: 33249440
IBAN: RO96BTRLRONCRT0253223801
Cont EURO: RO19BTRLEURCRT0253223802 , cod swift: BTRLRO22ISA
Banca Transilvania
Mulțumim din inimă și să fiți binecuvântați!
Clinica Essentis, Barcelona, februarie 2018

Mâna stângă, după operația de la Lenval, Nice, Franta


la clinica Essentis, Barcelona



mâna stângă înainte de operație

Minunat! Reproducerea făcută de Dimitrie după Van Gogh.


Dimitrie

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...