duminică, 5 octombrie 2008

Iasi 600 - "Capsula timpului"

Sarbatorile Iasului sunt pentru mine ca revelionul din fata Palatului culturii. Imi place sa aud concertele din casa, de la caldura paturii in care stau, citind din parintele Staniloae, ori, cum e in cazul revelionului, mergand la slujba de Anul Nou, la Catedrala.
Ma bucura faptul ca e multa lume, adunata, care se simte bine, ma bucur ca e viata... dar nu pot merge la astfel de concerte.
In aceasta seara am fost la un eveniment deosebit. Primaria a aprobat un proiect aniversar pentru cei 600 de ani pe care ii inregistreaza (oficial) Iasul anul acesta, proiect care se numeste "Capsula timpului".
Evenimentul este cel despre care scrie aici, nu mai scriu eu despre el.
Din cauza vremii, nu a putut fi ingropata aceasta capsula.
Am vazut prezentarea, care mi-a placut foarte mult asa, ca idee, un film alternativ prezentat simultan pe 6 monitoare, ce a surprins Iasul din 6 directii: iasul spiritual, istoric, cultural si administrativ, iasul personalitatilor si iasul apusurilor.
Ce mi-a placut cel mai mult, a fost faptul ca realizatorii au recunoscut - prin felul in care au apreciat si prin locul pe care l-au dat spiritualitatii ortodoxe - faptul ca "brandul" Iasului este legat de aceasta latura spirituala. In aceasta lume in care ICR-ul spre exemplu promoveaza ca si cultura romaneasca reprezentativa niste aberatii despre care nu vreau sa dau amanunte, in care suntem tot mai mult impinsi sa credem ca "laicitatea" este ceea ce trebuie sa promovam ca si membri ai unei comunitati bazata pe drepturile omului, iata ca un eveniment cultural pune accent pe latura spirituala a culturii si pe cea crestin ortodoxa in special.
Pentru asta ii felicit (desi nu cred ca citeste cineva din zona asa ceva - dar asa, pentru sufletul meu) pe realizatori pentru faptul ca nu au uitat ca sunt romani, iar ca romani, in primul rand sunt crestini.

Sarbatorile Iasului - Iasi 600

Au inceput sarbatorile Iasilor.
Iasul se umple din nou de mireasma sarbatorii.
Toamna în care fosta Capital a Moldovei împlineste 600 de ani de atestare documentara ne cheama sa ne bucuram cu Iasul vechi, cu Iasul tânar.
Sarbatorile Iasului 2008 vor sa aduca timp de 10 zile farmecul orasului de pe sapte coline în inimile celor traiesc aici si al celor care vin în pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva.
10 zile de credinta, cultura, sport si divertisment.
10 zile în care cele sase secole ale Iasului vor vorbi generatiilor viitoare.

La 15 ani de la trecerea la Domnul...



Pr. Staniloae - Despre Dumnezeu
Vezi mai multe video din TV »


Un mărturisitor al Preasfintei Treimi şi un înnoitor al Teologiei Ortodoxe

Azi se implinesc 15 ani de cand Parintele Staniloae a plecat la Domnul. La manastirea Cernica a avut loc o slujba de pomenire la care mi-ar fi placut sa particip daca as fi fost mai aproape...

Spicuiesc cateva fraze dintr-un fragment al cuvantului rostit de PF Patriarh Daniel cu acest prilej.

Părintele Stăniloae rămâne veşnic un teolog al iubirii Preasfintei Treimi, un prieten fidel al Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi un înnoitor al teologiei ortodoxe, pe baza tradiţiei din trecut şi a creaţiei intelectuale şi duhovniceşti din prezent. Toată teologia sa are în centrul ei lumina şi iubirea Sfintei Treimi sau legătura sfinţitoare şi mântuitoare a Persoanelor divine cu persoanele umane, chemate prin Biserică la îndumnezeire, viaţă şi fericire veşnică.

Teologia Sfinţilor Părinţi, pe care Părintele Dumitru Stăniloae i-a iubit, i-a tradus şi explicat, este baza tradiţională a teologiei sale creatoare şi mărturisitoare. El, însă, nu numai că a citat din operele Sfinţilor Părinţi, ci le-a şi continuat şi le-a aprofundat, în mod fidel şi creator, arătând, pentru timpul nostru, permanenta frumuseţe şi frăgezime sau prospeţime a teologiei Părinţilor Sfinţi, luminaţi de Duhul Sfânt, Care arată mereu Bisericii că „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi“. (Evrei 13, 8).

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...