Iosua 16:1-18:28 ~ Luca 19:1-27 ~ Psalm 87:1-7 ~ Pilde 13:11VT
Iosua 18,1: "Toată adunarea copiilor lui Israel s'a strans la Silo, şi au aşezat acolo cortul întalnirii. Ţara era supusă înaintea lor."
Iata cum arata cortul intalnirii:
Cateva informatii despre Silo, luate de
aici:
Numele Silo semnifica
pasnic,
linistit, si nu exista indoiala ca era un loc protejat de Dumnezeu.
A ramas capitala politica si religioasa a israelitilor, avand Cortul marturiei in el in jur de 300 de ani, din timpul lui Iosua, ~ 1400 I.Hr. pana in timpul lui Samuel ~ 1100 I.Hr.
Atata vreme cat israelitii au fost credinciosi lui Dumnezeu si au ascultat de El, au trait in deplina siguranta acolo. Cu trecerea timpului, au devenit nepasatori si si-au intors fata de la El. Ei au devenit lenesi si autosuficienti, considerand ca Dumnezeu "va avea grija de ei" indiferent ce vor face. O mare greseala in acele timpuri - sau in timpurile noastre :)
***
Episodul din Evanghelia dupa Luca se refera la "cazul Zaheu"
"Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân"
Cautand o predica, am gasit una din 2004, a PF Daniel.
O redau
aiciCa toate predicile lui, este o lectie ce patrunde pana in profunzimile sufletului; Spicuiesc doar cateva idei in randurile care urmeaza.
"Curiozitatea lui Zaheu vamesul este
o cautare a ceea ce el nu avea:
impacarea cu sine, cu Dumnezeu, cu constiinta sa si cu aproapele. El s-a imbogatit repede, dar nu pe cai cinstite... La un moment dat, in viata lui s-a trezit dorul de a-si schimba viata. Toate bogatiile adunate l-au facut sa-si dea seama ca
nu era atat de fericit cum crezuse ca va fi, acumuland bogatii materiale... Simtea ca
omul e mai mult decat materie, ca
pacea, bucuria si fericirea nu vin numai din acumulare de bunuri in exterior, ci de bunatate in interior... El a cautat pe cineva care
poate sa dea o lumina noua vietii sale.
Pentru ca in cautarea sa, care pentru cei din jur pare o simpla curiozitate, este sincer,
Hristos Domnul il cauta pe el. In ce consta
cautarea Mantuitorului?... Iata ca Dumnezeu face si surprize: nu cauta oamenii doar prin pedepse, ci si prin neasteptata bunatate, generozitate si cinstire.
Aceasta bunatate, descopera in vames 2 lucruri:
1. constiinta pacatoseniei si dorinta de indreptare;
2. bunatatea aratata ca milostenie.
Deodata cu pocainta, cu regretul vietii pacatoase trecute, arata ca mai are in el un dram de bunatate, un carbune sub cenusa pacatului, care nu s-a stins - chipul lui Dumnezeu in om. Bunatatea lui Dumnezeu il provoaca la bunatate. Iata aici profunda intelepciune, cu
Duhul sau schimba duhul omului: recupereaza ceea ce este pierdut. Evanghelia aceasta arata convertire prin bunatate; ea ne invata ca multa bunatate a lui Dumnezeu indeamna la pocainta, la intoarcere. Mantuitorul asteapta ca bunatatea lui Dumnezeu sa-i determine intr-o zi sa-si schimbe viaa, sa se converteasca nu datorita fricii, ci datorita bunatatii nesfarsite. Sa rugam pe
Hristos sa ne ajute sa ne schimbam viata nu numai cand avem necazuri, ci si cand avem parte de bunatate."
Psalm:
Sionul are temeliile aşezate pe munţii cei sfinţi: Domnul iubeşte porţile Sionului mai mult decît toate locaşurile lui Iacob.Lucruri pline de slavă au fost spuse despre tine, cetate a lui Dumnezeu! - Eu pomenesc Egiptul şi Babilonul printre cei ce Mă cunosc; iată, ţara Filistenilor, Tirul, cu Etiopia: "în Sion s'au născut." iar despre Sion este zis: "Toţi s'au născut în el," şi Cel Prea Înalt îl întăreşte.
Domnul numără popoarele, scriindu-le: "Acolo s'au născut." - si cei ce cîntă şi cei ce joacă strigă: "Toate izvoarele mele sînt în Tine."
________________
Sionul este numele dat Ierusalimului, de la "Muntele Sionului", una dintre colinele vechiului oras, la nord de "scaldatoarea Siloamului". Sionul este atat de important intrucat este imaginea "Ierusalimului ceresc"
***
Pilda zilei:
Bogăţia cîştigată fără trudă scade, dar ce se strînge încetul cu încetul, creşte.