vineri, 18 aprilie 2008

Despre importanta Spovedaniei cu pr. Iustin Parvu

Pentru ca zilele acestea m-am spovedit, am zis sa caut si cateva materiale pe aceasta tema.
Am gasit unul aici, al pr. Iustin Parvu, de la m-rea Petru Voda.
Dau aici doar cateva fraze, care mi-au placut foarte mult:
"Trebuie sa avem mare grija cu copii nostri care trebuie dusi la biserica sa deprinda Taina Pocaintei. Atunci copilul va fi si ascultator in casa, sincer si oarecum indreptatit sa tina de sufletul si viata parintilor.
In viata de familie nimic nu face mai bine comuniunea decat in Taina aceasta a Spovedaniei.
Sotul se cunoaste cu sotia din Taina Spovedaniei,
sotia isi cunoaste sotul din Taina Spovedaniei,
copiii isi cunosc parintii din Taina Spovedaniei
iar preotul care este unitatea tuturor, in Harul lui Dumnezeu,
aduce pacea si linistea casei datorita acestei curatenii sufletesti,
unde troneaza Hristos si unde se insusesc devotamentul, dragostea si sinceritatea.
O familie se mentine prin dragoste, prin sinceritate si prin devotamentul pe care il are unul fata de celalalt.
"
~~~
" Cu cat un om este mai civilizat, cu cat este mai cult, cu cat este mai informat, cu atat este si mai bun crestin. Valoarea unui popor sau a unui om este cu atat mai mare cu cat cunoaste si traieste mai mult Evanghelia. Acesta ar trebui sa fie adevaratul chip nou al omului pe care noi il realizam in familie si in societate.
***
Dac-ar citi crestinul cu atentie numai a doua rugaciune de seara ar afla acolo toata filozofia crestinului in doua, trei fraze:
"Da-mi, Doamne, si mie, nevrednicului robului Tau, mantuirea Ta in asternutul meu. Lumineaza-mi mintea mea cu lumina intelegerii Sfintei Tale Evanghelii" - deci toata ziua omul trebuie sa traiasca cu cuvantul Evangheliei -, "sufletul meu cu dragostea crucii Tale" - deci este vorba de suferinta pentru aproapele, de daruire; ca zadarnica este viata ta traita in aceasta insingurare si in egoism! Nu, sufletul trebuie sa fie cu: "dragostea crucii Tale". Hristos pentru ce s-a suit pe Cruce? S-a suit pe Cruce din dragoste pentru omul cazut, pentru omul pierdut -, "inima mea cu curatia cuvintelor Tale" - deci aici este centrul de plecare a omului in viata, in inima. "Da-mi inima ta!" Nu vrea altceva Hristos decat inima omului. De ce bate Hristos la usa? Bate ca sa-i deschizi inima -, "trupul meu cu patimirea Ta cea ne­biruita" - deci mereu trebuie sa ai in vedere ca numai suferinta te duce pe drumul desavarsirii -, "cugetul meu cu smerenia Ta il pazeste" - alta intrebare: Ce este smerenia? Este mantia lui Dumnezeu."

Lecturi biblice

Iosua 16:1-18:28 ~ Luca 19:1-27 ~ Psalm 87:1-7 ~ Pilde 13:11
VT
Iosua 18,1: "Toată adunarea copiilor lui Israel s'a strans la Silo, şi au aşezat acolo cortul întalnirii. Ţara era supusă înaintea lor."
Iata cum arata cortul intalnirii:Cateva informatii despre Silo, luate de aici:
Numele Silo semnifica pasnic, linistit, si nu exista indoiala ca era un loc protejat de Dumnezeu.
A ramas capitala politica si religioasa a israelitilor, avand Cortul marturiei in el in jur de 300 de ani, din timpul lui Iosua, ~ 1400 I.Hr. pana in timpul lui Samuel ~ 1100 I.Hr.
Atata vreme cat israelitii au fost credinciosi lui Dumnezeu si au ascultat de El, au trait in deplina siguranta acolo. Cu trecerea timpului, au devenit nepasatori si si-au intors fata de la El. Ei au devenit lenesi si autosuficienti, considerand ca Dumnezeu "va avea grija de ei" indiferent ce vor face. O mare greseala in acele timpuri - sau in timpurile noastre :)

***
Episodul din Evanghelia dupa Luca se refera la "cazul Zaheu"
"Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân"
Cautand o predica, am gasit una din 2004, a PF Daniel.
O redau aici
Ca toate predicile lui, este o lectie ce patrunde pana in profunzimile sufletului; Spicuiesc doar cateva idei in randurile care urmeaza.
"Curiozitatea lui Zaheu vamesul este o cautare a ceea ce el nu avea: impacarea cu sine, cu Dumnezeu, cu constiinta sa si cu aproapele. El s-a imbogatit repede, dar nu pe cai cinstite... La un moment dat, in viata lui s-a trezit dorul de a-si schimba viata. Toate bogatiile adunate l-au facut sa-si dea seama ca nu era atat de fericit cum crezuse ca va fi, acumuland bogatii materiale... Simtea ca omul e mai mult decat materie, ca pacea, bucuria si fericirea nu vin numai din acumulare de bunuri in exterior, ci de bunatate in interior... El a cautat pe cineva care poate sa dea o lumina noua vietii sale.
Pentru ca in cautarea sa, care pentru cei din jur pare o simpla curiozitate, este sincer, Hristos Domnul il cauta pe el. In ce consta cautarea Mantuitorului?... Iata ca Dumnezeu face si surprize: nu cauta oamenii doar prin pedepse, ci si prin neasteptata bunatate, generozitate si cinstire.
Aceasta bunatate, descopera in vames 2 lucruri:
1. constiinta pacatoseniei si dorinta de indreptare;
2. bunatatea aratata ca milostenie.
Deodata cu pocainta, cu regretul vietii pacatoase trecute, arata ca mai are in el un dram de bunatate, un carbune sub cenusa pacatului, care nu s-a stins - chipul lui Dumnezeu in om. Bunatatea lui Dumnezeu il provoaca la bunatate. Iata aici profunda intelepciune, cu
Duhul sau schimba duhul omului: recupereaza ceea ce este pierdut. Evanghelia aceasta arata convertire prin bunatate; ea ne invata ca multa bunatate a lui Dumnezeu indeamna la pocainta, la intoarcere. Mantuitorul asteapta ca bunatatea lui Dumnezeu sa-i determine intr-o zi sa-si schimbe viaa, sa se converteasca nu datorita fricii, ci datorita bunatatii nesfarsite. Sa rugam pe
Hristos sa ne ajute sa ne schimbam viata nu numai cand avem necazuri, ci si cand avem parte de bunatate."

Psalm:
Sionul are temeliile aşezate pe munţii cei sfinţi: Domnul iubeşte porţile Sionului mai mult decît toate locaşurile lui Iacob.Lucruri pline de slavă au fost spuse despre tine, cetate a lui Dumnezeu! - Eu pomenesc Egiptul şi Babilonul printre cei ce Mă cunosc; iată, ţara Filistenilor, Tirul, cu Etiopia: "în Sion s'au născut." iar despre Sion este zis: "Toţi s'au născut în el," şi Cel Prea Înalt îl întăreşte.
Domnul numără popoarele, scriindu-le: "Acolo s'au născut." - si cei ce cîntă şi cei ce joacă strigă: "Toate izvoarele mele sînt în Tine."
________________
Sionul este numele dat Ierusalimului, de la "Muntele Sionului", una dintre colinele vechiului oras, la nord de "scaldatoarea Siloamului". Sionul este atat de important intrucat este imaginea "Ierusalimului ceresc"

***
Pilda zilei:
Bogăţia cîştigată fără trudă scade, dar ce se strînge încetul cu încetul, creşte.

lalele

Azi iubesc...
Faptul ca am primit Sf. Impartasanie
Vremea minunata de afara
Lalelele care au impanzit orasul pe fiecare strada
Liliacul care sta sa infloreasca
Cantecul neostenit al pasarilor, care incepe inca de la 6 dimineata
Viata extraordinara care ne invaluie pe toti


Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...