miercuri, 27 februarie 2008

ganduri neterminate...

Azi am scris niste lucruri de care ma mir putin. Ma refer la raspunsul Oanei. Nu stiu ce m-a apucat. M-a "impulsionat" ideea aceea, de a te pastra frumoasa pentru cineva. Nu mi se pare corect. Noi imbatranim. Daca ar fi sa ramanem mereu cu nostalgia trecutului, s-ar casca un hau de frustrari intre noi si noi. Ne schimbam. Suntem "schimbabili". Urcam, coboram, facem ce-o fi, dar "ce am fost" nu mai putem ajunge.
La 50 de ani, dupa cativa copii, probabil ca nu voi mai avea acelasi corp (deja nu-l mai am). Dar daca asta ar conta, atunci inseamna ca orice speranta e pierduta. Imbatranirea e inevitabila. Si atunci? Va trebui sa-i dau "dreptate", daca se va uita DH la tinere? Nu cred. Daca va face asta, inseamna ca el nu ma va merita. Nu eu pe el.
Nu, ce am scris ramane valabil. Nu pentru oameni trebuie sa ne schimbam. Adica nu pentru ei, in mod direct. Pentru Dumnezeu ma schimb. El este garantul meu. La El ma raportez. Si daca El zice ca trebuie sa-mi respect sotul, asta fac. Chiar daca la un moment dat mi se pare ca nu merita, ca "merg in pierdere", ca el nu-mi satisface niste nevoi pertinente.
Dragostea mea pentru el nu e un schimb, cum nici a lui pentru mine nu ar trebui sa fie un schimb: "esti frumoasa, cumite, ai grija de mine, de copii, te iubesc. Nu - nu te mai iubesc!" Nu suntem la piata, sa ne iubim atata vreme cat suntem "politically corectness".
Te iubesc, chiar daca tot eu trebuie sa-ti strang sosetele dimineata de langa pat, chiar daca nu te gandesti ca am si eu program si vrei sa ma ocup doar de tine, chiar te superi daca nu o fac... Te iubesc, chiar daca nu-ti faci programul cum mi-ar placea... Te iubesc indiferent de toate, pentru ca te iubesc pe tine, nu "pe tine - if". Iar tu, la fel, trebuie sa ma iubesti, chiar daca nu sunt sotia, mama perfecta, nu sunt femeia ideala, nu sunt asa cum ti-am promis ca voi fi si cum eram atunci... Trebuie sa ma iubesti pe mine, asa cum sunt, deoarece casnicie inseamna "la bine si la rau", nu doar "la bine", doar atata vreme cat "cadrez", cat ma potrivesc intr-un pat al lui Procust, chiar daca eu sunt cea care i-a determinat lungimea si totusi vad ca nu ma pot "incadra" in el.

Iar daca vreau sa ma schimb in vreo directie, numai teama sau iubirea de Dumnezeu ma pot motiva. Orice altceva - eu, cineva, ceva - ma face sa obosesc si sa ma pierd pe parcurs.

27 februarie 2008, 115p

Astazi am inceput programul de "venit in fire".
De fapt de ieri, dar de azi am inceput sa notez. Ei, au mai fost tentative, toate sortite uitarii. Asa ca, avand acest blog, am hotarat sa tin o lista cu lucruri realizate sau nerealizate, sa vad la ce ma duce.

Deci, imi propusesem dimineata niste lucruri. Le-am dus pe toate la bun sfarsit. Merit o bulina rosie, nu? Ca bine zic!

Am zis ca cel mai bine ar fi sa fac un fel de "registru" in care sa trec toate zilele. Le voi eticheta diferit, pe zile.
Deci: REALIZARILE ZILEI

- ne-am trezit dimineata - la 6.30. Ana a fost prima care a sarit din pat; pana sa vin eu de la baie, ea era imbracata. :-) La masa, a exclamat: "Nu stiu ce am, dar azi sunt in forma!"
- rutinele de seara erau facute. Casa a ramas dupa iesirea spre scoala la o nota, sa, zicem, 8 pt cum arata. 10, pentru dimineata asta.
Scriu doar activitatile, sa nu ma intind prea mult la vorba:
- pagini realizate - 10
- sters praful in camera de zi, scuturat cuvertura - 10
- curat pe dulap la fete, dupa cum imi propusesem: surpriza: a facut Maria. A adunat toate, a sters praful... 10 pentru Maria. Teodora nu a avut chef. Toata ziua a zis ca e obosita. Si-a realizat doar sarcinile obligatorii. Merita si ea un 10. Dar in cazul acesta, Maria merita 2x10.
- spalat un rand de lenjerii - 10
- adunat rufele de pe sarma, cele de alaltaieri :-) - 5 (azi au stat doar in bataia prafului, caci se puteau aduna de ieri)
- pus toate rufele uscate la loc: 10 cu felicitari!!!
- pregatit bagajul pt pr. - 10
- preparat mancare: 2 feluri: tocana de legume si mazare cu orez. Au iesit bune: - 10
- activitati cu fetele: rezolvare probleme mate, atentionare cu privire la scris, la caiete... teme la romana; am citit impreuna, toate, despre dinozauri, in enciclopedie; Ana a lucrat la alegere. Pe ea nu o poti obliga cu nici un chip. Nu-i pot zice: "lucreaza aici!". Ea ia caietul si luceaza unde are chef si cum are chef. Azi i-a placut sa coloreze literele care alcatuiesc cuvantul CEAS. Sigur ca a stiut. In rest, "se antreneaza". Cand se plictiseste, alearga dintr-un capat in altul al holului sau sare sotronul pe mocheta din hol. Alearga pana se extenueaza. Nu am mai vazut asa ceva. Si vorbeste, se felicita, se incurajeaza! Ma gandesc ce bine ca nu avem pe nimeni sub noi! - 10
- curatenie in baie. Desi nu e "zona saptamanii", am dat cu "cilit" portocaliu gresia din spatele wc si din spatele chiuvetei, wc si chiuveta. S-a curatat gresia de nu-mi venea sa cred. Nu stiu de ce aveam impresia ca totul e atat de "vechi", incat nu se duce. Intr-adevar, numai la domestos cu apa, cu mopul, nu se duce. - 10
- pe hol, iar, am sters praful de pe dusumea. Si de pe bordura de la gresie. Se pare ca cel mai bine e cu servetele umede. Cand dau cu mopul nu ramane stralucitor. Parca nici nu se duce praful. Azi a iesit frumos. Incep sa-mi iubesc casa! - 10
- Dupa plecarea DH, am strans toate in camera de zi. Atunci. Desi era ora 20. (in mod normal, as fi lasat pe dimineata). A ramas luna! Maine la prima ora voi sterge praful. Casa mea incepe sa straluceasca. Ai avut dreptate, Oana! - 10
- Dupa ce le-am culcat pe fete, am facut dus, desi nu aveam chef. Dar cele scrise astazi, ma angajeaza. Nu-mi permit sa merg cu parul nespalat la scoli. Mi l-am dat si cu balsam. Am folosit gelul de la Oana. Apoi, m-am dat cu crema de corp... Miros asa cum mi-au placut intotdeauna tipele! - 10
- Inca un 10: Dupa dus, am sters faianta in baie, oglinda, bateria la cada, chiuveta... Am lasat si baia stralucitoare. Sau aproape. Mai e raftul acela nesuferit pe care voi dori sa-l inlocuiesc cu un dulap de baie in viitorul cat mai apropiat. Nu-l mai suport! - 10
Acum, iata-ma-s!
___________________
TOTAL: 115 puncte

Vorba Anei: "Azi am fost in forma!"

Ganduri despre cine sunt eu

Mi-am pus si eu de multe ori problema asta: ce importanta are ordinea? Nu este o moda? (dincolo de sanatatea casei si a familiei) Ce importanta are sa fii aranjata? Daca te uiti din punctul tau de vedere, poate nu are importanta. Fiecare cu ale lui. Dar daca privesti dintr-o perspectiva un pic mai duhovniceasca, te vezi, "utilitarist", o rotita in planul mantuirii.
Dumnezeu ne vrea curate si cu fata frumoasa? El spune " Tu `ns\, când poste[ti, unge capul t\u [i fa]a ta o spal\" (Mt. 6, 17) Stiu care era contextul in care a zis asta, probabil ca si toti stim. Dar eu vad in asta si o apreciere a discretiei, a ceea ce inseamna: nu conteaza ce e in sufletul meu, e trecator, ca si mine.
Eu am vazut ca "e nevoie" de respectarea acestor lucruri elementare nu ca sa il "conving" pe x sau pe y, ci ca sa ma fac un "instrument" al Dumnezeirii. Pentru ca pe Dumnezeu il vezi in frumusete, curatie si curatenie, ordine.
In deranj, chiar daca acesta e motivat de "independenta", nonconformism sau de orice altceva, se vede doar "dezordinea" din capul si sufletul cuiva. Nu am vazut acestea demult. De aia, o viata am tot fost "rebela".
Bine, ma gandesc acum, poate exista reversul : formalismul, masca frumusetii.
O fi asa in lume. Ma gandesc acum doar la mine. :-)

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...