vineri, 2 mai 2008

azi iubesc...


Miercurea fara cuvinte a Irinei m-a adus aici: Mi-a placut mult, asa ca voi merge si eu, cu ele, in dragostea mea de vineri...


Astept sa apara capsunile in gradina mea. Avem semne bune ca vor fi din belsug.

Gandul la Dumnezeu, in zilele noastre

Iată cum se foloseşte cugetarea la cele dumnezeieşti. Dimineaţa, îndată după ce vă veniţi în simţiri cu totul în urma somnului, cugetaţi la adevărurile de credinţă, începând cu fiinţarea cea mai înainte de veci a Dumnezeului întreit Ipostatic, şi sfârşind cu înfricoşata Judecată şi soarta veşnică a tuturor - nu repede şi nu încet, ci cu luare aminte. Asta se poate face şi după Simbolul de credinţă. Suma acestor adevăruri este structura lumii gândite, duhovniceşti, dumnezeieşti. Prin cugetarea la ele, conştiinţa se integrează în structura lor şi intră în lumea duhovnicească la fel cum noi, după ce ne trezim din somn, ne integrăm în structura lumii dinafară, care ne înconjoară, şi ne menţinem în mod conştient în ea: soarele şi luna sunt deasupra noastră, stihiile şi toate făpturile pământeşti sunt împrejur, la fel ca familia, vecinii, statele cu tot ce este în ele.

Aceasta din urmă are loc de la sine, fără voia noastră, în timp ce pentru lucrarea dintâi trebuie să ne dăm osteneala, chiar dacă nu este foarte greu s-o facem. Conştientizând aceste două lumi - cea văzută cu gândul şi cea văzută în afară -, aflaţi în cea gândită îndrumările despre felul în care trebuie să vă purtaţi în cea dinafară. Aceasta este regula generală a cugetării la cele dumnezeieşti! Regulile particulare sunt următoarele: după ce aţi încheiat lucrarea arătată mai înainte, opriţi-vă asupra lucrului care a înrâurit cel mai mult simţirea dumneavoastră, şi înviaţi prin el duhul de rugăciune. Dacă nu v-a înrâurit nimic, atunci înviere a duhului de rugăciune să vă fie simţământul evlavios de obşte, faţă de toată structura lumii dumnezeieşti.

Daţi-vă osteneala să nu rămâneţi în nici o dimineaţă lipsit de împrospătarea lumii dumneavoastră lăuntrice prin această cugetare la cele dumnezeieşti, la fel cum aveţi obiceiul să vă împrospătaţi locuinţa cu aerul proaspăt al dimineţii, şi după aceea veţi rămâne toată ziua cu simţământul că în afară de lumea văzută vă adumbreşte şi înconjoară şi cea nevăzută, că nu sunteţi lipsit de înrâurirea ei. (Sf. Teofan Zăvorâtul, Mântuirea în viaţa de familie)

Asteapta-te la ce e mai bun... (2)

Pune intrebari esentiale. Atunci cand copilul tau face un lucru care te deranjeaza, intreaba-te: "de ce face asta? Care este scopul lui? Ce vrea sa obtina facand asa? Cum ma simt eu, ca parinte, in aceasta situatie?" Trebuie sa avem intotdeauna in minte faptul ca toti copiii gresesc uneori, cad, spun sau fac lucruri jenante. In loc sa ne concentram doar asupra acestor evenimente care de cele mai multe ori sun intamplatoare, mai bine ne pozitionam cumva in a observa evolutia caracterului copilului pe termen lung. Situatia respectiva trebuie corectata avand in minte o imagine de ansamblu.

Sa lasam realitatea sa fie profesor. Nu e bine sa salvam copiii din fata tuturor esecurilor; dimpotreva, trebuie lasati sa-si asume responsabilitatea pentru actele pe care le intreprind. Lasandu-i sa suporte consecintele directe, naturale ale diferitelor actiuni, vor invata sa se poarte mai responsabil cu proxima ocazie intr-o situatie similara.
Sa raspundem nu sa reactionam. Inainte de a spune sau face ceva la adresa unui copil care actioneaza intr-o maniera care ne deranjeaza, trebuie sa gandim. Nu e bine sa lasam emotiile sa ne conduca; dimpotriva, sa stam calmi si rationali, pe cat posibil. Daca vom fi calmi, consecventi si daca ne vom tine de cuvant facand ceea ce spunem ca vom face, vom castiga respectul si increderea copilului.

Asteapta-te la ce e mai bun... (1)

Asteapta-te la ce e mai bun... (2)


Asteapta-te la ce e mai bun... (3)

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...