marți, 12 noiembrie 2019

{O carte pe lună} 11. Cum să-ți îmblânzești rebelul interior

Provocarea {O carte pe lună} se apropie de final. N-aș fi crezut că va fi atât de greu. Și cred că nici voi, dacă ați citit și încercat să lucrați măcar la câteva din cărțile propuse. Poate ar fi trebuit să vă prezint această carte de la început. Sau poate acum e cel mai bine, pentru că, văzând practic că vă confruntați cu greutăți, să recunoașteți acest rebel interior. Cartea acestei luni este Cum să-ți îmblânzești rebelul interior - Ghid pentru transformarea comportamentului de autosabotare. Tot un ghid, scris de Pauline Wallin, psiholog clinician cu practică privată, autoarea a numeroase articole în ziare și reviste. Despre carte, Albert Elis, un alt psiholog renumit spunea că „această carte arată cu claritate cititorilor câteva dintre modurile în care se sabotează singuri și explică foarte clar cum pot modifica acest eșec.”
Cine e rebelui interior? Veți afla mai multe citind în carte. Eu redau aici doar câteva modalități prin care acesta încearcă să preia controlul asupra vieții tale:
Photo by NeONBRAND on Unsplash
  • Comportamente adictive
  • Furia
  • „Bietul de mine” (autocompătimirea)
  • Incapacitatea autosabotoare de a acționa
Probabil că le cunoașteți din experiență; eu știu că m-am confruntat de multe ori cu ele.
Autoarea concluzionează:
„Rebelul interior, ca parte din mintea ta, are putința de a-ți sabota și cel mai bine intenționate eforturi, dar partea ta rațională e și ea perfect echipată ca să mențină un echilibru sănătos.
Nu vei ajunge niciodată să deții un control total asupra impulsurilor tale - cel puțin așa sper, pentru că latura pozitivă a impulsivității o constituie spontaneitatea și creativitatea. Tocmai din acest motiv trebuie să ții permanent o portiță deschisă pentru capricii și dorințe. Firește, pe acolo vor scăpa din când în când unele impulsuri contraproductive, dar acum, că ai câteva instrumente cu care să te ocupi de ele, poți să le reduci la minimum impactul negativ. Nu va mai trebui să te simți la cheremul rebelului tău interior.”
Vă doresc spor la lectură și la lucru, ca de obicei!

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...