duminică, 18 mai 2008

Duminica vindecarii slabanogului la scaldatoarea Vitezda



Slabanogul Vitezda
Am scris aici despre vindecarea slabanogului. De asemenea, o predica a parintelui Vasile Gordon poate fi citita aici.

Ceea ce doresc sã subliniez din conţinutul evangheliei de astãzi este neîncrederea de care a dat dovadã slãbãnogul atunci când cineva i-a oferit posibilitatea vindecãrii. Mântuitorul l-a întrebat: Vrei sã te însãnãtosesti? Dar el, în loc sã spunã un DA hotãrât care sã izvorascã din suferinţa cruntã de treizeci si opt de ani, a gasit tot felul de piedici: ba cã doctorii nu-l pot ajuta, ba cã nu are om care sã-l îl ducã în apã când se pogora îngerul Domnului.
De multe ori boala produce o transformare a omului si aduce cu sine o stare de suferinţã continuã si o deznãdejde accentuatã. Daca ne uitam în jurul nostru, vedem si astazi: medicamentele sunt exagerat de scumpe în raport cu veniturile, spitalele nu oferã întotdeauna condiţiile cele mai bune de îngrijire si tratament, costul serviciilor sau al procedurilor medicale complicate depãseste, de asemenea, bugetul nostru. Toate aceste condiţii duc la accentuarea intristarii, deja foarte mare, produsã de boalã si în cele din urmã duc la deznãdejde.
Salvarea poate veni numai prin credinţã si prin încrederea cã Dumnezeu va rândui fiecãruia cele de folos pentru mântuirea sufletului.

Astazi e ziua mea...

Photobucket

În această lună, în ziua a optsprezecea, pomenirea sfinţilor mucenici Petru, Dionisie (Denisa), Andrei, Pavel şi Hristina (Cristina) fecioara. Dintre aceştia sfântul Petru era din oraşul ce se cheamă Lampsac. Adunându-se la Dacno, domnul cetăţii evridinilor, a silit pe sfântul Petru ca să jertfească Afroditei, şi nevrând acesta să se supună, ci mărturisind pe Hristos Dumnezeu, i-au zdrobit tot trupul cu legături, cu lemne şi cu roate. Pentru aceasta în timpul chinurilor şi-a dat duhul şi a luat de la Dumnezeu cununa nevoinţei. Iar Pavel şi Andrei se trăgeau cu neamul din Mesopotamia, şi fiind ostaşi sub zisul Dacno, s-au dus la Atena cu el. Şi fiind prinşi acolo Dionisie şi Hristina, Pavel şi Andrei i-au luat asupra lor să-i păzească, dar mai apoi ei au poftit pe sfânta Hristina, care era fecioară şi frumoasă şi în vârstă de nuntă, ca să se împreune cu dânşii spre păcat. Iar ea neînduplecându-se nici de cum, în loc să o silească ei şi-au schimbat gândul datorită învăţăturilor ei, şi au crezut în Hristos. Pentru aceasta Pavel, Andrei şi Dionisie au fost ucişi şi îngropaţi de mulţimea pietrelor azvirlite asupra lor; iar sfânta Hristina aruncându-se peste ei, i s-a tăiat capul.


Saptamana aceasta incep zilele mele:
Ma cheama Cristina, Elena, si e si ziua mea de nastere. Fac parte dintre cei care se bucura de ziua lor, chiar daca e semn ca trec anii...
Ma bucur si multumesc lui Dumnezeu ca m-a mai ingaduit un an pe lumea asta
Ma bucur si am prilej sa ma intanesc cu prietenii
Ma bucur si multumesc parintilor pentru ca m-au facut si mi-au dat aceste nume:
Cristina vine de la crestin (care vine de la Hristos)
Elena inseamna lumina:
Mie mi-ar placea si as vrea sa devin "Lumina Crestina", dupa cum imi zice si numele.
Am patroni spirituali doua femei modele de credinta si intelepciune.

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...