Nu sunt eu gospodina gospodinelor, dar cred ca sunt gurmanda.
Am gasit sambata prin congelator o rata si am zis ca imi ajunge sa fac mancare pentru doua zile.
Iata ce am facut:
FELUL I: Bors moldovenesc de rata, cu taitei de casa. A iesit de-li-cios.
FELUL al II-lea: Rata cu masline. Asta era buna de prezentat la concurs :)
Iata ingredientele:
PENTRU BORS
- partile cu mai mult os si mai putina carne de la o rata: labe, aripi, spate, pipota;
- zarzavat pentru borsuri;
- piper;
- sare;
- marar;
- telina frunza de la congelator;
- 2 cepe;
- 2 oua pentru taitei, faina, un varf de cutit de sare, un praf de piper.
- 5 linguri de ulei;
- 1 cana apa;
- bucatile cu mai multa carne de la rata: piept, pulpe;
- 2 cepe;
- sare;
- 5 boabe de piper;
- 1 lingura de vin;
- 1 foaie de dafin;
- 1 felie lamaie;
Am pus mai intai carnea la fiert in apa rece, am luat spuma cand a fost cazul, apoi am pus sare si am lasat-o sa fiarba.
Separat, intr-o cratita am pus la fiert innabusit in 3 linguri de ulei, un pic de sare si o cana de apa, partile mai carnoase de rata: pulpele si pieptul.
Intre timp, am curatat zarzavatul, l-am spalat si l-am dat prin razatoare (morcov si patrunjel), ardeiul l-am taiat cubulete, la fel si ceapa. Am taiat fidelute inca doua cepe, pentru felul al II-lea.
Am aruncat resturile la cos, am pus zarzavaturile in farfurie, am pus toate ustensilele la loc, dupa ce le-am spalat. Am maturat cateva fire de morcov care se razletisera la dat prin razatoare.
De acum am pus si legumele in cratita in care fierbea carnea la foc domol, sa se imbie la gust. Am mai pus un praf de sare, sa se patrunda toate.
Intr-o tigaie am pus in 2 linguri de ulei, la inmuiat, pe foc mic, ceapa taiata fidelute. Numai un pic, cat sa se transparentizeze, fara a se praji. Pulpele se inmuiau sub capac, legumele si oasele se fierbeau in oala de bors.
Am scos din congelator mararul si telina frunza congelate - care au fost lasate la criogenizat de cu vara, dupa ce au fost spalate si taiate marunt, puse pe portii in pungute mici de mami - Dumnezeu sa-i dea sanatate, iar acum, iarna, tot ce am de facut e sa scot punguta si sa-i golesc continutul in cratita. Am pus zarzavaturile doar in bors.
Dupa incheierea operatiunii, am scos ouale din frigider si faina din dulap si le-am amestecat cu sare si piper intr-o strachina de lut, pana au capatat o consistenta ca de crema. Le-am lasat un pic la odihnit, timp in care am turnat din tigaie in cratita cu pulpe ceapa care de acum numai bine era sticloasa. Am mai pus un strop de apa si le-am lasat impreuna la foc mic, sa fiarba incetisor. Am adaugat o foita e dafin, mica, sa nu fie aroma prea pregnanta. Am pus si 5 boabe de piper si un praf de sare. Deja mirosea bine.
La bors, toate clocoteau nevoie mare. Mai testam din cand in cand, dar de acum era vremea sa acresc cu bors facut de aceeasi mama fara odihna. L-am turnat cu atentie, sa nu fie nici prea acru, nici prea dulce, insa o idee mai acru decat stiam ca trebuie sa iese la final, caci la racire isi mai pierde un pic din acreala. Am pus si o lingura de bulion, pentru echilibru. Si pentru ca tot eram cu bulionul in mana, am pus o lingura si in cratita alaturata, unde pulpele si ceapa faceau schimb de arome, sa nu le fie pofta. Am amestecat cu grija, sa nu cumva vreo ispita sa le lipeasca de fundul cratitii.
Am pus bulionul la locul lui, nu inainte de a completa in borcan cu un pic de ulei, sa nu prinda aer si mucegai.
Deja rata mea intra pe ultima suta de metri.
Iti mai amintesti de pasta aceea de ou cu faina. Am luat o punga de menaj, am bagat mana in ea si am adunat in pumnul invelit cu punga toata compozitia, stergand bine in acelasi timp peretii strachinii. Am scos mana, avand grija sa nu curga compozitia si am strans bine punga la gura. Operatiune reusita! Si strachina curata, si mana curata! Nici o picatura pe jos sau pe dulap!
Am perforat putin, putin de tot un colt al pungii, cat sa iasa usor un fir subtire de compozitie. DH ii prefera ceva mai grosuti, asa ca ii fac astfel. Soacra mea, caci de la ea am invatat metoda, ii face subtirei, de zici ca-s fire de fidea. Am dat focul mai cu viata, sa clocoteasca bine in oala si am inceput operatiunea de introducere a taiteilor. Cu rabdare, apasand nici prea tare, sa se sparga punga, nici prea incet, doar usor, sa curga un fir continuu in zonele cu clocot, pana nu mai ramane nimic in punga. Taiteii astfel facuti se ridica indata la suprafata, dar mai trebuie lasati la clocotit cateva minute, cand pui si praful de piper, daca nu l-ai pus deja si mai potrivesti de sare daca este cazul.
Dar sa revenim la cratitile mele.
In cea cu felul 2, am pus 10 masline, o felie subtire de lamaie si exact o lingura de vin, amestecand bine. Am lasat sa fiarba tot atat cat am mai lasat si borsul.
La final, am inchis amandoua ochiurile.
Mancarea de rata cu masline a iesit deosebita, de nu mi-ar fi fost rusine cu ea in fata unor specialisti. Nu as fi crezut ca o banala mancare cu ceapa se poate transforma in ceva atat de fin si delicat.
Am aranjat masa frumos, am pregatit un pahar de fraga neagra si l-am invitat pe DH. (Fetele erau deja la bunica).
Ne-am bucurat impreuna de un pranz deosebit, savurand la sfarsit o trufa ciocolatoasa pe care o facusem de dimineata.
O zi pentru care sunt recunoscatoare!