luni, 18 februarie 2008

Mancaruri de rata


Nu sunt eu gospodina gospodinelor, dar cred ca sunt gurmanda.

Am gasit sambata prin congelator o rata si am zis ca imi ajunge sa fac mancare pentru doua zile.
Iata ce am facut:
FELUL I: Bors moldovenesc de rata, cu taitei de casa. A iesit de-li-cios.
FELUL al II-lea: Rata cu masline. Asta era buna de prezentat la concurs :)

Iata ingredientele:

PENTRU BORS
  • partile cu mai mult os si mai putina carne de la o rata: labe, aripi, spate, pipota;
  • zarzavat pentru borsuri;
  • piper;
  • sare;
  • marar;
  • telina frunza de la congelator;
  • 2 cepe;
  • 2 oua pentru taitei, faina, un varf de cutit de sare, un praf de piper.
PENTRU RATA CU MASLINE
  • 5 linguri de ulei;
  • 1 cana apa;
  • bucatile cu mai multa carne de la rata: piept, pulpe;
  • 2 cepe;
  • sare;
  • 5 boabe de piper;
  • 1 lingura de vin;
  • 1 foaie de dafin;
  • 1 felie lamaie;

Am pus mai intai carnea la fiert in apa rece, am luat spuma cand a fost cazul, apoi am pus sare si am lasat-o sa fiarba.

Separat, intr-o cratita am pus la fiert innabusit in 3 linguri de ulei, un pic de sare si o cana de apa, partile mai carnoase de rata: pulpele si pieptul.

Intre timp, am curatat zarzavatul, l-am spalat si l-am dat prin razatoare (morcov si patrunjel), ardeiul l-am taiat cubulete, la fel si ceapa. Am taiat fidelute inca doua cepe, pentru felul al II-lea.
Am aruncat resturile la cos, am pus zarzavaturile in farfurie, am pus toate ustensilele la loc, dupa ce le-am spalat. Am maturat cateva fire de morcov care se razletisera la dat prin razatoare.

De acum am pus si legumele in cratita in care fierbea carnea la foc domol, sa se imbie la gust. Am mai pus un praf de sare, sa se patrunda toate.


Intr-o tigaie am pus in 2 linguri de ulei, la inmuiat, pe foc mic, ceapa taiata fidelute. Numai un pic, cat sa se transparentizeze, fara a se praji. Pulpele se inmuiau sub capac, legumele si oasele se fierbeau in oala de bors.
Am scos din congelator mararul si telina frunza congelate - care au fost lasate la criogenizat de cu vara, dupa ce au fost spalate si taiate marunt, puse pe portii in pungute mici de mami - Dumnezeu sa-i dea sanatate, iar acum, iarna, tot ce am de facut e sa scot punguta si sa-i golesc continutul in cratita. Am pus zarzavaturile doar in bors.
Dupa incheierea operatiunii, am scos ouale din frigider si faina din dulap si le-am amestecat cu sare si piper intr-o strachina de lut, pana au capatat o consistenta ca de crema. Le-am lasat un pic la odihnit, timp in care am turnat din tigaie in cratita cu pulpe ceapa care de acum numai bine era sticloasa. Am mai pus un strop de apa si le-am lasat impreuna la foc mic, sa fiarba incetisor. Am adaugat o foita e dafin, mica, sa nu fie aroma prea pregnanta. Am pus si 5 boabe de piper si un praf de sare. Deja mirosea bine.

La bors, toate clocoteau nevoie mare. Mai testam din cand in cand, dar de acum era vremea sa acresc cu bors facut de aceeasi mama fara odihna. L-am turnat cu atentie, sa nu fie nici prea acru, nici prea dulce, insa o idee mai acru decat stiam ca trebuie sa iese la final, caci la racire isi mai pierde un pic din acreala. Am pus si o lingura de bulion, pentru echilibru. Si pentru ca tot eram cu bulionul in mana, am pus o lingura si in cratita alaturata, unde pulpele si ceapa faceau schimb de arome, sa nu le fie pofta. Am amestecat cu grija, sa nu cumva vreo ispita sa le lipeasca de fundul cratitii.

Am pus bulionul la locul lui, nu inainte de a completa in borcan cu un pic de ulei, sa nu prinda aer si mucegai.

Deja rata mea intra pe ultima suta de metri.
Iti mai amintesti de pasta aceea de ou cu faina. Am luat o punga de menaj, am bagat mana in ea si am adunat in pumnul invelit cu punga toata compozitia, stergand bine in acelasi timp peretii strachinii. Am scos mana, avand grija sa nu curga compozitia si am strans bine punga la gura. Operatiune reusita! Si strachina curata, si mana curata! Nici o picatura pe jos sau pe dulap!
Am perforat putin, putin de tot un colt al pungii, cat sa iasa usor un fir subtire de compozitie. DH ii prefera ceva mai grosuti, asa ca ii fac astfel. Soacra mea, caci de la ea am invatat metoda, ii face subtirei, de zici ca-s fire de fidea. Am dat focul mai cu viata, sa clocoteasca bine in oala si am inceput operatiunea de introducere a taiteilor. Cu rabdare, apasand nici prea tare, sa se sparga punga, nici prea incet, doar usor, sa curga un fir continuu in zonele cu clocot, pana nu mai ramane nimic in punga. Taiteii astfel facuti se ridica indata la suprafata, dar mai trebuie lasati la clocotit cateva minute, cand pui si praful de piper, daca nu l-ai pus deja si mai potrivesti de sare daca este cazul.

Dar sa revenim la cratitile mele.
In cea cu felul 2, am pus 10 masline, o felie subtire de lamaie si exact o lingura de vin, amestecand bine. Am lasat sa fiarba tot atat cat am mai lasat si borsul.

La final, am inchis amandoua ochiurile.

Mancarea de rata cu masline a iesit deosebita, de nu mi-ar fi fost rusine cu ea in fata unor specialisti. Nu as fi crezut ca o banala mancare cu ceapa se poate transforma in ceva atat de fin si delicat.

Am aranjat masa frumos, am pregatit un pahar de fraga neagra si l-am invitat pe DH. (Fetele erau deja la bunica).

Ne-am bucurat impreuna de un pranz deosebit, savurand la sfarsit o trufa ciocolatoasa pe care o facusem de dimineata.

O zi pentru care sunt recunoscatoare!

etichete

"Primeşte Doamne cununile lor..." *2 Martea copiilor *2 Martea curajului *3 Miercurea fara cuvinte *4 Joia recunostintei *5 Vinerea prieteniei 1-11 12 atitudini sfințitoare pentru o soție 30 zile abuz activ adolescenţi ajutor alcoolism alegere alfabetul bucătăriei parfumate amăgire ambianță amenințări Ana ardei umpluți Arhim Simeon Kraiopoulos Arhim. Sofronie arhim. Zaharia articole asceză ascult ascultare ascundere ascuns asemănare atenţie audio autoritate avort Avva Arsenie banchet biblia binecuvântare bloguri Botez bucurie Cale canon cartofi cartofi franțuzești căsătorie ceartă cercetare Charlotte Mason chemare Chip cină circumstanţe cizelare clipe colind comorile ortodoxiei comuniune condiții conferinţă convertire copii copilărie credinţă creștinism critică Cruce culinare cumpătare cunoaștere cuplu curiozitate cuv. Ambrozie de la Optina cuvântul anului Daniil Sandu Tudor dar decembrie demnitate deschidere detalii determinare dezamăgire diac. Sorin Mihalache dieta Montignac disciplină Divanul Roz dor dovlecei Doxologia dragoste dreptate Duh şi Adevăr duhovnic duminica Iertării Duminica Ortodoxiei durere efeseni 533 egoism emoție Essex etape fapte bune faza I februarie fericire festin fetele film Filocalia XI fire fiul risipitor flori foto frați frică frumos gând gânduri Gânduri de la Maica Siluana gospodărie grădina grijă griji har Hierotheos Vlachos iad ianuarie iarna Iasi iertare imagini inerţie instrument invidie Ioannis Romanides Iona ispită iubire Izgonirea lui Adam îmbărbătare îmbunătăţirea relaţiilor împăcare Împărtăşanie împărtășire încăpățânare încredere încredințare încurajare Înfricoşătoarea Judecată întărire Întâmpinarea Domnului înțelegere înţelepciune Înviere Joia mămicilor judecată laudă Lăsatul sec de brânză lene lepădare leproşi libertate Luca 5 lucrare lume lumină lupta gândurilor Maica Domnului Maica Siluana Marius Iordăchioaia mângâiere meditatie duminicala metanoia milostenia minte Mitropolitul Antonie de Suroj moarte moştenire mozaicul lunii mulţumire muzica Nain nădejde nemulțumire nesimţire Nichita Stănescu noiembrie normalitate oameni obişnuinţă orb organizare oricine pace pagini Pangarati paralitic Parintele Rafail pasiv patimi păcat părintele Porfirie Părintele Stăniloae părinţi Penticostar perseverență picături Pirinei plan plăcere plecare pocăință portret robot porunci post Postul Crăciunului poveşti pr Arsenie Papacioc pr. Alexandru Schmemann pr. Constantin Sturzu pr. George Aquaro pr. Hrisostom Rădăşanu pr. Maxim Kozlov pr. Nichifor Horia pr. Nicolae Steinhardt pr. Nicolae Tănase Pr. Paisie Aghioritul pr. Petroniu Tănase pr. Petru Sidoreac pr. Rafail practic predici pregătire premiu prezenţă prezv. Juliana Schmemann primăvara Primeşte Doamne cununile lor... program prot. Valerian psalmi psaltire psihoterapie rai răbdare răni rău război nevăzut rânduială recunoştinţă relații repetiţie respect rețete de post risipire rugăciune Rugăciunea lui Iisus rugăciuni ruşine rutină săptămâna albă Săptămâna Mare sărbători sâmbăta brânzei serbări Serile Tălpălari sexualitate Sf Duh sf Ecaterina Sf Maslu sf Parascheva Sf Simenon Noul Teolog Sf. Cuvios Antonie cel Mare Sf. Ioan Scararul Sf. Isaac Sirul Sf. Macarie Egipteanul Sf. Maria Egipteanca Sf. Monica Sf. Serafim de Sarov Sf. Siluan Athonitul Sf. Teofan Zăvorâtul sfinţi simțuri sine slujire smerenie sminteală spovedanie Staretul Tadei statornicie strămoşi străpungerea inimii succes suferinţă suflet Sunset Limited supunere surori taina mântuirii tărâțe ovăz terapie teste timp tineri Tit 2 5 toamna Traian Dorz trăire trebuie trei ierarhi Triod umanitare umilință utile vacanţă văzduhul inimii Vechiul Testament viat Viata crestina - ajutor intru necazuri Viata crestina - bucurii ingaduite Viata crestina - femeia mama - primul educator Viata crestina - femeia ortodoxa Viata crestina - femeia ortodoxa - in bucatarie Viata crestina - femeia si bucuria lecturii Viata crestina - femeia stapana casei Viata crestina in biserica viaţă viață duhovnicească victima Vilaller vindecare virtuţi vis viziune Vlădica Antonie voia Domnului vrednicie zaheu zone