ÎMBUNĂTĂȚIREA RELAȚIILOR

Că vrem, că nu vrem, veniţi în această lume, vedem cât de greu e să întreţinem relaţii bune cu noi înşine şi cu semenii. Dacă mergem pe firul creaţiei, vom vedea că problemele în relaţii au apărut încă de la căderea primilor îngeri, mai înainte de Adam şi Eva, Cain şi Abel şi tot restul omenirii.
Deşi ştim că motivele principale ale acestor căderi din iubire sunt mândria şi neascultarea, totuşi din ce în ce mai greu reuşim în zilele noastre să ne aşezăm într-o relaţie de comuniune cu Dumnezeu, cu noi înşine şi cu semenii.
Pagina aceasta îşi propune să dea câteva resurse pe care le-am folosit eu de-a lungul vremii în vederea îmbunătăţirii propriilor relaţii şi pot da mărturie pentru ele că "merg".
trinity rublev

Perspectiva duhovnicească:
  • Cartea de căpătâi, BIBLIA, lecturată zilnic, împreună cu Psaltirea.
  • Apoi, din punctul meu de vedere, cărţile FILOCALIA, pe care o puteţi descărca şi după cum urmează:
  1.  Sf. Antonie cel Mare, Evagrie Ponticul, Ioan Casian, Nil Ascetul, Marcu Ascetul, Diadoch al Foticeei, Isaia Pustnicul
  2.  Cuprinde scrieri ale Sf. Maxim Marturisitorul
  3.  Cuprinde 65 de intrebari si raspunsuri ale Sf. Maxim Marturisitorul catre Talasie.
  4.  Scrierile Sfintilor Parinti: Talasie, Isichie Sinaitul, Filotei Sinaitul Ioan Carpatiul, Filimon, Ioan Damaschin, Teodor al Edesii, Teognost, Ilie Ecdicul, Teofan (in v. 7-9) cu indemnuri pentru supravegherea gandurilor si sfaturi despre rugaciune
  5.  Petru Damaschin: Invataturi duhovnicesti; Simeon Metafrastul: Parafraza la Macarie Egipteanul
  6.  Simeon Noul Teolog: Cele 225 de capete teologice si practic; Capetele morale; Cuvantarile morale intai si a cincea; Nichita Stithatul: Cele 300 de capete despre faptuire, despre fire si despre cunostinta; Vederea raiului
  7.  Nichifor din singuratate, Teolipt al Filadelfiei, Sfantul Grigorie Sinaitul, Sfantul Grigorie Palama
  8.  Calist si Ignatie, Calist Patriarhul, Calist Angelicude, Calist Catafygiotul si altii; precum si un studiu al traducatorului despre istoria isihasmului in ortodoxia romana, cu cateva texte filocalice ale unor calugari romani.
  9.  Scara Sfantului Ioan Scararul si invataturile lui Ava Dorotei
  10.  Sfantul Isaac Sirul: Cuvinte despre sfintele nevointe
  11.  Volumul cuprinde scrisori duhovnicesti, in 848 de intrebari si raspunsuri ale lui Varsanufie si Ioan.
  12.  Cuviosul Isaia Pustnicul: Douazeci si noua de cuvinte
  • Vieţile sfinţilor, zilnic sfântul zilei şi după putere, acatistul sfântului dacă-l găsiţi sau al unui sfânt preferat
  • Inestimabila comoară a Sfântului Ioan Gură de Aur, pe care o puteţi găsi aici.

Acum, câteva resurse practice, contemporane, duhovniceşti şi seculare:
SEMINARUL IERTĂRII, pe care îl poate lucra oricine, individual, asistat de măicuţele de la Centrul de Formare şi Consiliere "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Iaşi, coordonate de Maica Siluana Vlad; pentru darul întâlnirii lor mulţumesc lui Dumnezeu în mod special.

Seminar Duhovnicesc

Seminar Duhovnicesc "Să ne vindecăm iertând" - format pdf


***
Mitropolitul Antonie de Suroj, precum şi Arhimandritul Simeon Kraiopoulos, ne pun de asemenea înainte diferite moduri în care ne putem înţelege în cărţile lor traduse şi la noi.
Antonie de Suroj - Bucuria pocăinţei
Antonie de Suroj - Taina Vindecării
Antonie Bloom - Despre întâlnirea cu Dumnezeu
Antonie de Suroj - Taina iubirii
Antonie Bloom - Despre credinţă şi îndoială


***
O imagine în amănunt cu privire la propria persoană şi la mecanismele care ne fac să ne purtăm într-un anume fel, ne-o oferă şi cărţile lui Debbie Ford, care pot fi descărcate după cum urmează:


***
O bună completare a acestei lucrări de lucru la propria persoană o constituie citirea cărţii LABIRINTUL CODEPENDENŢEI, care poate fi descărcată de aici, iar apoi, din nou, lucru individual la pe o serie de paşi propuşi de cartea IEŞIREA DIN LABIRINT, care poate fi descărcată complet de aici .
Sau, separat, fiecare pas, după cum urmează:
MEDITAŢII ZILNICE

Îmbunătăţirea reală a relaţiilor cu semenii vine abia după ce conştientizăm şi îmbunătăţim relaţia pe care o avem cu Dumnezeu şi cu propria persoană. Dar este o lucrare ce necesită angajament şi nădejde că Domnul e cel care ne ajută să ne descoperim şi să-I urmăm Lui, în Duh şi Adevăr. Toate materialele postate mai sus sunt doar câteva pe care le putem folosi în munca dezvăluirii de sine, pe parcurs probabil că voi mai completa pagina. Ce este de reţinut este faptul că orice lucrare la propria persoană, dacă nu e încununată cu spovedania cât mai deasă şi cu Sfânta Împărtăşanie, alături de participarea constantă la slujbele Bisericii şi mai ales la Sfânta Liturghie nu are o bază puternică, de neclintit şi ca urmare, e greu de susţinut cu angajament.
Şi să nu uităm, fără Dumnezeu nu putem face nimic!

{Jurnal de recunostinta} Ziua a 10-a: Miracolul vietii

Azi sunt recunoscatoare pentru miracolul vietii care a ajuns si la mine dupa zeci, sute de mii de ani de existenta pe aceasta planeta, si ca...