vineri, 2 mai 2008

Asteapta-te la ce e mai bun... (2)

Pune intrebari esentiale. Atunci cand copilul tau face un lucru care te deranjeaza, intreaba-te: "de ce face asta? Care este scopul lui? Ce vrea sa obtina facand asa? Cum ma simt eu, ca parinte, in aceasta situatie?" Trebuie sa avem intotdeauna in minte faptul ca toti copiii gresesc uneori, cad, spun sau fac lucruri jenante. In loc sa ne concentram doar asupra acestor evenimente care de cele mai multe ori sun intamplatoare, mai bine ne pozitionam cumva in a observa evolutia caracterului copilului pe termen lung. Situatia respectiva trebuie corectata avand in minte o imagine de ansamblu.

Sa lasam realitatea sa fie profesor. Nu e bine sa salvam copiii din fata tuturor esecurilor; dimpotreva, trebuie lasati sa-si asume responsabilitatea pentru actele pe care le intreprind. Lasandu-i sa suporte consecintele directe, naturale ale diferitelor actiuni, vor invata sa se poarte mai responsabil cu proxima ocazie intr-o situatie similara.
Sa raspundem nu sa reactionam. Inainte de a spune sau face ceva la adresa unui copil care actioneaza intr-o maniera care ne deranjeaza, trebuie sa gandim. Nu e bine sa lasam emotiile sa ne conduca; dimpotriva, sa stam calmi si rationali, pe cat posibil. Daca vom fi calmi, consecventi si daca ne vom tine de cuvant facand ceea ce spunem ca vom face, vom castiga respectul si increderea copilului.

Asteapta-te la ce e mai bun... (1)

Asteapta-te la ce e mai bun... (2)


Asteapta-te la ce e mai bun... (3)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...