marți, 15 octombrie 2019

{O carte pe lună} 10. Ascultă-mă ca să te ascult


Ne aflăm în luna a 10-a a anului. A 10-a carte pe care v-o recomand este Ascultă-mă ca să te ascult, a lui Michael P. Nichols. Tot o carte cu exerciții, în care autorul, profesor de psihologie la colegiul William & Mary, terapeut și orator de succes, pornește de la dorința omului de a fi înțeles și explică de ce ascultatul este atât de important, cum ne modelează și ne unește ascultatul unii cu ceilalți, care sunt lucrurile care întrerup comunicarea. În continuare, ne sunt prezentate motivele reale pentru care unii oameni nu ascultă, lipsa capacității de amânare a împlinirii propriilor nevoi, presupunerile ascunse, ori emoțiile care ne fac defensivi. În continuare, autorul arată cum să fim empatici, cum să fim cu adevărat atenți la nevoile interlocutorilor și cum să dezactivăm reactivitatea emoțională. În cele din urmă, câteva capitole despre ascultarea în diferite contexte: parteneri intimi, familia, copii și adolescenții, prietenii și colegii.
Cu siguranță, nu pot reda aici toate lucrurile importante cuprinse în 450 de pagini.
Photo by rawpixel on Unsplash
Așa încât mă opresc la ascultarea între partenerii intimi. Autorul spune că multe cupluri își văd problemele ca fiind mai grave decât sunt. Adevărata tragedie provocată de această situație dramatică este că abilitatea noastră de a vedea ceea ce se întâmplă este compromisă. Ne concentrăm asupra lucrurilor neplăcute pe care le face partenerul nostru și ne vedem problemele ca fiind inevitabile.
Atunci când totul este spus și făcut, căsătoria și faimoasele ei complicații pot fi clarificate concentrându-ne pe un lucru: tiparul de bază al interacțiunii dintre două persoane. Începe de la lucrurile dureroase pe care le face partenerul tău - evitarea sau egoismul sau instabilitatea - dar apoi întreabă-te: Care este jumătatea complementară a acestui tipar?

Plângere Completare
Nu vorbește cu mine Nu îi place felul în care asculți
Nu este foarte afectuoasă Are resentimente nedestăinuite
Este egoist Crede că ești egoistă
Nu mă întreabă niciodată ce fel de zi am avut Nu îl întrebi niciodată ce fel de zi a avut

Cealaltă jumătate a ecuației - partea ta - nu trebuie să fie ceva ce faci care să provoace problema. Poate fi doar felul tău de a menține situația.

Ce te deranjează Ce menține situația
Mă atinge într-un fel care mă deranjează El se gândește: „Hai să o luăm de la capăt!”
Nu îi arăți cum îți place să fii atinsă Nu te lasă să ajungi la esența grijilor tale și te face să simți că a înțeles

2 comentarii:

{Jurnal de recunostinta} Ziua a 10-a: Miracolul vietii

Azi sunt recunoscatoare pentru miracolul vietii care a ajuns si la mine dupa zeci, sute de mii de ani de existenta pe aceasta planeta, si ca...