Photo by Gades Photography on Unsplash
|
Îmi aduc aminte de anii de gimnaziu în care, lipsită de mijloacele tehnice actuale, îmi făceam singură planificări desenate pe coli de scris. E drept că uneori rămâneam frustrată dacă nu reușeam să duc la capăt tot ce îmi propun (din cauza perfecționismului), însă în timp mi s-a format o abilitate care a devenit o resursă extrem de valoroasă în zilele noastre.
O carte foarte folositoare în acest sens este Organizarea perfectă a timpului. Tot ceea ce îți trebuie pentru a reuși de prima dată, de Ted Johns.
Apărută la noi în 1998, cartea aceasta mi-a fost de mare folos de-a lungul vremii.
Deși e adresată în special managerilor, fiind scrisă de un consultant în afaceri, cartea e deosebit de importantă pentru oricine vrea să își formeze această deprindere de a stăpâni cât de cât timpul acesta care zboară nici nu știi când.
Din această carte se poate afla care sunt problemele tipice legate de organizarea timpului (și mai ales amânarea), cum să facem față întreruperilor, cum să economisim timp, care e legătura dintre stres și slaba organizare a timpului.
Este prezentată aici și faimoasa matrice a generalului Eisenhower (deși nu e numită astfel), pentru sistematizarea priorităților.
Matricea împarte sarcinile după urgență și importanță. Astfel, vom avea de regulă patru situații:
1. Urgente și importante - de făcut primele = crize, deadline-uri.
2. Importante și neurgente - de planificat = țeluri, vise, construire de relații, planificare, preveniri și pregătiri.
3. Urgente și neimportante - de delegat = întreruperi, rapoarte, întâlniri neimportante, mailuri, telefoane.
4. Neurgente și neimportante - de evitat = relaxare excesivă, mailuri irelevante, jocuri, TV.
sursa imagine |
Cadranul al doilea, al planificărilor, al lucrurilor cu semnificație, de întreținere, este cel mai valoros. Acolo avem grijă de relațiile noastre, acolo ne „adunăm” ne vedem unde suntem în raport cu unde vrem să fim. Este unul din secretele împlinirii lucrurilor pe care ni le propunem în viață.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu