marți, 14 martie 2017

A trăi înseamnă a sărbători

S-au împlinit de curând 40 de zile de la trecerea la Domnul a Matuskăi Juliana (Schmemann) (6 oct 1923-29 ian 2017. O preoteasă pe care mi-aș fi dorit să o cunosc, să învăț de la ea din tainele slujirii preotesei. Dumnezeu să vă aibă în Bucuria Lui cea veșnică!
 ***
 ”Deci a trăi înseamnă a sărbători. Cum putem găsi puterea, cum putem găsi inspirația pentru această sărbătorire? Cum putem simți și ști că este vremea să acționăm, că nu vrem doar să existăm, ci să trăim, să fim cu adevărat vii? Este necesară o transformare a reacției noastre de a fi obosiți, neînțeleși sau epuizați, schimbând-o într-o rugăciune înălțată tăcut în inimile noastre. Fiecare respirație, fiecare detaliu este dăruit și astfel transformat în recunoștință. Dragostea, recunoștința și bucuria, cea mai mare bucurie, sunt o pregustare a Împărăției, prezentă aici și acum, la Ospăț.
Este nevoie de un efort constant pentru a nu cădea, pentru a ne menține această perspectivă, această sfântă stare a minții. Iar când Duhul vede că un suflet i se deschide, El îl umple cu încredere, lumină și har.
Așa că sărbătoriți-vă viața cu credință și libertate mereu, în tot și în toate: acasă, la muncă, în biserică, cu prietenii - trăiți fiecare clipă cu adevărat deplin.” (Prezv. Juliana Schmemann, în Bucuria de a sluji: gânduri pentru preoteasa şi pentru femeia ortodoxă, ed. Teofilia, Făgăraş, 2013, p. 40)