duminică, 21 septembrie 2008

Meniu saptamanal... aplicat

La cererea publicului, un exemplu de meniu, chiar pentru saptamana viitoare
Din cauza racelii, eu am stat in casa, doar fetele cu tati au mers cu listuta in selgros.
In meniu, nu am trecut fructele, care nu se manaca "la ore fixe"; de asemenea, nici garniturile de salate ori de muraturi nu le-am trecut, caci sunt "dupa chef".
O alta observatie; dupa cum se poate observa, la noi pranzul e alcatuit doar dintr-un fel, iar gustarea de dupa-amiaza e de fapt felul al doilea. Am zis sa le invat eu pe fete cu mese dese si mai mici, decat sa se chinuie cand vor creste (Photobucket)
Ca reguli generale, incerc sa tin cont atat de preferintele fetelor, cat si de necesitatea unui meniu variat si echilibrat (ceea ce se rezolva foarte usor daca si ele iau parte la alcatuirea lui); in acelasi timp, stabilirea meniului ma ajuta sa fac zilele de post "ca si cum nu ar fi"; tot ce au de facut fetele e sa evite, la scoala, sa manance eventuale oferte de dulce de la colegi... ceea ce uneori uita Photobucket
Dar nu ma alarmez, sunt totusi copii si nu vreau sa le inspir "frica" de post.
O alta regula generala - daca intr-o zi nu avem chef sa mancam ce ne-am propus ori avem invitatie la o pizza ori... ce o fi, iar, nu ne alarmam. In definitiv, meniul e ca sa ne ghideze, nu sa ne faca viata grea.
A, si o ultima idee: meniul se poate repeta la cateva saptamani (desi la mine spaghettile nu lipsesc in nicio saptamana, caci sunt preferatele fetelor).
Si acum, chiar ultima idee: dupa cum se vede, eu gatesc cam inainte de fiecare masa. Nici eu, nici fetele nu agream prea mult ideea unui fel de mancare pe care sa-l intindem pe toata saptamana. Pe de alta parte, mancarurile pe care le prepar eu sunt de obicei foarte rapide, asa incat nu as putea zice ca petrec toata ziua in bucatarie.
Despre tati nu am zis nimic din doua motive: 1. mananca acasa doar cina; 2. ii place tot ce-i pregatesc eu, asa incat nu-si face probleme :)

5 comentarii:

  1. Placut meniu,nici eu nu stau mult in bucatarie,mai ales ca ajung acasa dupa 5 seara,si avem si alte activitati de facut.Imi place sa gatesc,ma relaxeaza dar sunt si altele de facut in cele 4 ore pana la somn.

    Ania

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu gatesc chestii usoare.Dar gustarea de dupa-amiaza nu e prea consistenta?Mai mananca fetele si cina dupa aceea?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa e, Ania; dar pentru noi, chiar si prepararea mesei e prilej pentru discutii cu fetele, ori ma ajuta si ele, spre exemplu seara, daca au timp, ori duminica - ieri au curatat chiar ele cartofii; au fost foarte mandre de asta.
    Irina, nu e prea consistent, caci la pranzul propriu-zis manaca doar un fel, iar asta organismul simte; plus ca pana la pranz nu au mese copioase. Deci, intr-adevar, pe la 16 mananca foarte bine.
    Aceasta modalitate de a servi masa mi-a fost "impusa" chiar de ele, caci la pranz nu reuseau sa manance doua feluri, ceea ce era stresant si pentru mine, si pentru ele, caci ajunsesem sa le fortez sa manance; pana la urma, pentru a evita transformarea momentului mesei intr-o lupta pentru putere, am zis ca mai bine le respect ritmul propriu; ceea ce s-a dovedit a fi foarte bine, caci in felul acesta reusesc sa manance portiile intregi, fara mofturi

    RăspundețiȘtergere
  4. ma bucur ca ai descoperit surpriza. Era deja f tarziu si de asta am amanat anuntarea castigatorilor pentru a doua zi. Dar am vazut ca ai fost mai rapida decat mine:) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumim pentru idei și poate mai postezi și aici pe blog!

    RăspundețiȘtergere

{Jurnal de recunostinta} Ziua a 10-a: Miracolul vietii

Azi sunt recunoscatoare pentru miracolul vietii care a ajuns si la mine dupa zeci, sute de mii de ani de existenta pe aceasta planeta, si ca...