sâmbătă, 26 martie 2011

Ce este un creştin adevărat?

Un creştin adevărat e un om care trăieşte în Hristos, cu Hristos, pentru Hristos, pentru că numai Hristos are şi oferă Bucuria după care tânjeşte omul.

Bucuria este desfătarea pe care o simte sufletul omului când e plin de prezenţa vie şi iubitoare a unei persoane iubite şi dorite. Şi cum la oameni o asemenea prezenţă permanentă şi pe măsura dorului nostru infinit, nu este cu putinţă, rămâne să pricepem că singura bucurie posibilă este prezenţa lui Dumnezeu în noi aşa cum ni Se oferă El. Dacă vom face cele ce ni le cere El, cum ne învaţă Maica Domnului încă de la Nunta din Cana Galileii, El va transforma apa vieţii noastre diluate în vinul bucuriei Lui celei sfinte. Altă Cale nu există !
Există, desigur, fel de fel de surogate de bucurie, dar toate sfârşesc în marea amară a dezamăgirilor... Şi când omul, sfâşiat de durere, se hotărăşte să se lepede de plăcerea de a se bălăci în această mare, alege să-şi ia crucea şi să urmeze Lui Hristos, descoperă cu recunoştinţă că totul este extrem de simplu şi de uşor, exceptând perioada de sevraj! Apoi, mai descoperă ce uşor recădem în vechile obiceiuri, ce lipsiţi suntem de priceperea de a păstra harul pe care îl primim, şi învaţă să păstreze harul.

 ***
Apoi, un creştin adevărat ştie că este neputincios şi de aceea învaţă să atârne mereu de puterea lui Hristos care se dă "la cerere", epicleză, în limba Sfintei noastre Biserici, şi după o sfântă rânduială şi învaţă să păstreze şi să gestioneze această putere. Cred că multă suferinţă îndurăm, noi creştinii, pentru că nu vrem să urmăm cursurile "Facultăţii de Management al Harului" (numită Asceză în limba veche a Bisericii), sau credem că o putem absolvi ca pe cele din universităţile româneşti...
Aflăm ce înseamnă dragoste de Dumnezeu, frică de Dumnezeu şi celelalte simţiri duhovniceşti, numai şi numai trăindu-le şi nu citind despre ele. Că de le vom citi doar, le vom prelucra cu sinapsele cele vechi şi ştim, că vinul nou nu se păstrează în burdufuri vechi!
***
Fă cu simplitate şi răbdare cele ce ţi se cer şi vei primi după măsură lui Dumnezeu, nu pe măsura facerii tale. Dar fără această facere, nu primim nimic. Dumnezeu nu e o idee care să ne intre în cap! Şi, nu uita, orice idee despre Dumnezeu e un idol şi în idolii construiţi de noi se cuibăresc duhurile mincinoase ale întunericului!
***
Rugăciunea şi ascultarea de părintele duhovnic, pentru măsura ascezei, te vor învăţa mai multe decât orice carte. Şi tot ele te vor îndruma şi în lecturile de care ai nevoie! O lectură ne este de folos dacă ne face dor de rugăciune! Iar dacă nu simţi acest dor, lasă cartea şi sileşte-te la Rugăciune.
Nu lipsi de la Sfânta Liturghie pentru nimic în lume! Acolo e Viaţa şi Şcoala ei!
(Maica Siluana)

miercuri, 16 martie 2011

Ai copil. Învaţă să fii părinte!

Conferinta "Ai copil. Invata sa fii parinte!"
Iaşi, 2 aprilie 2011, Teatrul "Luceafărul"

www.aicopil.ro

Motto: "A fi parinte se invata zi de zi" Pret: 35 ron / participant Persoana de contact: Monica Costea (0727-377334) Biletele se gasesc la Teatrul Luceafarul, Scoala Varlaam (www.scoalavarlaam.ro), Libraria Carturesti din Iulius Mall, gradinitele Buna Vestire.
Organizatori: Fundatia Varlaam Mitropolitul si Asociatia Parintilor Isteti Parteneri: Itsy Bitsy si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Selectie din program conferinta: 
5 pasi pentru o relationare corecta cu copilul tau - Greseli majore in alimentatie - Comunicare non-violenta - Cum descopar si cultiv talentele copilului meu? - Impactul emotiilor asupra dezvoltarii neuronilor copilului - Cum ma joc cu copilul meu? Workshop-uri: Celule stem, Despre moase, Video meditatii Espere



De asemenea puteti vizita paginile evenimentului pe:

Facebook
http://www.facebook.com/event.php?eid=196739173683002#!/event.php?eid=196739173683002

Linkedin
http://events.linkedin.com/Conferinta-Ai-copil-Invata-sa-fii/pub/600580

Sunt asteptati peste 400 de parinti isteti :-)

luni, 14 martie 2011

Frumuseţea căsătoriei

sursă imagine


"Doar prin căsătorie oamenii se pot cunoaşte deplin unul pe celălalt; miracolul de a simţi, de a atinge, de a vedea personalitatea celuilalt este la fel de singular ca şi cunoaşterea lui Dumnezeu de către mistic. De aceea, putem zice că omul, înainte de căsătorie, cunoaşte viaţa doar din afară; abia după căsătorie pătrunde în profunzimile ei, prin intermediul personalităţii altcuiva. Bucuria cunoaşterii reale şi a vieţii reale ne dă sentimentul de plentitudine şi de satisfacere prin intermediul căruia suntem mai bogaţi şi mai înţelepţi”. (Al. Elhaninov, Credinţa vine din iubire, pag. 67)

vineri, 11 martie 2011

Îmbunătăţirea relaţiilor

Am lansat o nouă pagină, Îmbunătăţirea relaţiilor, în care am cuprins câteva resurse pe care le-am folosit eu însămi în viaţa mea şi pe care le consider de căpătâi pentru această zonă a vieţii noastre. Voi urmări să o completez pe parcurs, cu materiale de pe blog, ori din alte părţi, dar deocamdată vă invit să o vizitaţi atât cât este şi, dacă aţi ajuns la un moment la care "aşa nu mai merge", puteţi încerca măcar una din sugestiile practice pe care le-am propus. Vă asigur că merge!

luni, 7 martie 2011

Luni, in Intâia săptămână a Postului


Luminat să primim, credincioşilor, intrarea Postului
şi să nu ne mâhnim, ci să ne spălăm feţele noastre
cu apa nepătimirii,
binecuvântând şi preaînălţând pe Hristos în veci.
***

Cu untdelemnul milostivirii ungându-ne noi sufletul,
să nu grăim multe către Tatăl nostru Cel din ceruri,
rugăciuni trimiţând,
binecuvântând şi preaînălţându-L în veci.
***
Ziua postului părăsire de păcate să-ţi fie, suflete
şi către Dumnezeu plecare şi apropiere;
ca să scapi din prăpastia răutăţii
şi să iubeşti numai căile care duc la odihna cea de acolo.
***
Venit-a postul, maica curăţiei,
cea care învinovăţeşte păcatul
şi este vestitoarea pocăinţei,
purtarea îngerilor
şi mântuirea oamenilor;
să strigăm credincioşii:
Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi

(Stihiri de la Lunea din prima săptămână a Postului)

duminică, 6 martie 2011

Post cu folos!

„Călătoria virtuţilor s-a deschis.
Cei ce voiţi să vă nevoiţi intraţi, 
încingându-vă cu nevoinţa cea bună a postului. 

Căci cei ce se luptă după lege, 
după dreptate se şi încununează. 
Şi luând toată întrarmarea Crucii, 
să ne luptăm împotriva vrăjmaşului, 
ca un zid nestricat ţinând credinţa
şi ca o platoşă rugăciunea
şi ca un coif milostenia
În loc de sabie, postul care taie toată răutatea de la inimă. 
Cel ce face acestea va primi cununa cea adevărată 
de la Împăratul tuturor, Hristos, în ziua judecăţii.”




***
"Sosit-a vremea inceputului luptelor celor duhovnicesti
biruinta cea impotriva demonilor,
infranarea cea intrarmata,
podoaba ingerilor,
indraznirea cea catre Dumnezeu.
Ca prin aceasta Moise s-a facut vorbitor cu Ziditorul
si nevazut a primit glas in urechile lui.
Doamne, prin aceasta invredniceste-ne si pe noi
sa ne inchinam patimilor Tale
si Sfintei Invieri
ca un iubitor de oameni."


(Stihiri de la Duminica lasatului sec de branza)

{Jurnal de recunostinta} Ziua a 10-a: Miracolul vietii

Azi sunt recunoscatoare pentru miracolul vietii care a ajuns si la mine dupa zeci, sute de mii de ani de existenta pe aceasta planeta, si ca...