luni, 11 august 2008

Pagini de lectura

Vacanta, ca vacantele... iti propui sa citesti o mie de carti, sa faci multe lucruri, dar cand tragi linie, gasesti ca a fost tot viata, tot agitatie...
Am reusit de-am citit "Cine suntem", ca de mult imi propusesem. Am perceput-o ca pe o carte-manifest. Sa o citeasca tot romanul si sa se intrebe "Eu cine sunt?" si poate mai trece de complexul privitului cu invidie la vecini, suflecandu-si manecile si apucandu-se de treaba in curtea proprie.
***

Photobucket

Acum, am pe noptiera o noua carte, aparuta la editura Predania, scrisa de Staretul Tadei de la Vitovnita.
Părintele Stareţ Tadei a fost un îndrumător duhovnicesc dăruit cu multe harisme, ce a călăuzit poporul sârb asemenea Părintelui Cleopa în România - pe care l-a şi întâlnit prin anii 1970, la Mănăstirea Sihăstria. Un aspect interesant din viaţa Stareţului Tadei, mărturisit de cei ce l-au cunoscut îndeaproape, este faptul că Părintele era de origine română, slujirea sa săvârşindu-se în mijlocul unei masive comunităţi româneşti din răsăritul Serbiei.
Aparuta cu titlul "Cum iti sunt gandurile, asa iti este si viata", cartea cuprinde interviuri, convorbiri, sfaturi şi apoftegme ale unuia dintre cei mai de seamă părinţi duhovniceşti din Serbia veacului XX, adunate din convorbiri avute cu fii duhovniceşti, adresate cu precădere mirenilor, în mijlocul cărora Stareţul Tadei şi-a împlinit misiunea. O parte a acestor materiale circulau în perioada comunistă, printre credincioşii ortodocşi sârbi, sub formă dactilografiată.

"Putem face tot ce vrem, dar linişte şi pace nu vom avea. Trăsătura de căpătâi a fiecăruia este temelia trecerii în veşnicie. Dacă sântem liniştiţi şi paşnici vom intra în rândul sfinţilor şi al îngerilor. Asupra lor Domnul a revărsat darul harului Său, şi în sufletele lor nu-şi află loc însuşiri din lumea aceasta. Omul îi poate ocărî neîncetat, ei nu se vatămă. Îi poate lovi, ei nu se mânie, căci sufletul lor este călăuzit de Duhul Sfânt.

...Trebuie să te linişteşti. Nu mai lua peste măsură asupra ta grijile lumii acesteia, ci păzeşte-ţi pacea şi vieţuieşte cu Dumnezeu. Să le lăsăm pe toate în grija Domnului."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu