miercuri, 15 ianuarie 2014

12 atitudini sfințitoare pentru o soție: Să fie... gospodină

Nu știu dacă ați reușit să cumpărați și să citiți cărțile lui Charlie Shedd, Scrisori Caterinei sau Scrisori către Filip apărute în București, la editura Bizantină. Luna Ianuarie a anului 2014 este dedicată, după cum spuneam aici, observării trăsăturilor întâlnite în Epistola către Tit a Sf. Ap. Pavel în ce privește atitudinea soției față de soț:
să fie cumpătate,
curate, gospodine, bune,
plecate bărbaţilor lor,
ca să nu fie defăimat cuvântul lui Dumnezeu(Tit 2, 5)
Pentru postarea de astăzi aflată sub acest îndemn, m-am gândit să vă ofer o scrisoare care are în vedere a fi gospodine. Și o gospodină își arată desăvârșirea în bucătărie, așa încât am ales ”Alfabetul bucătăriei parfumate” din cartea Scrisori Caterinei. Sfaturi unei tinere căsătorite. Mie îmi este de ajutor, sper că și vouă

***

Draga mea Caterina,
Comentariile mele referitoare la tema gătitului vor avea nevoie de un suport exterior. Ştii că nu exagerez în ceea ce priveşte bucătăria şi gătitul. Capacităţile mele n-au depăşit niciodată nivelul unui bucătar amator.  De fiecare dată când mama ta mergea la maternitate ca să-mi aducă pe lume următorul copilaş, eu mă străduiam în bucătărie pe cât se putea, dar  cu toată strădania mea rezultatul, nu a fost niciodată cel dorit. Spre seară, vă auzeam rugându-mă în cor: „Tati, nu ar fi mai bine să ieşim să mâncăm undeva?”
Pentru că sunt un ignorant în materie de bucătărie şi pentru că avem lângă noi un expert al bucătăriei rafinate, adică pe mama ta, pe care am rugat-o să-mi dea o mână de ajutor la acest capitol. Ea mi-a venit în întâmpinare cu o idee extraordinară: mi-a oferit „alfabetul bucătăriei parfumate”, cu cele mai delicioase mâncăruri… Într-un singur loc am adăugat şi eu o paranteză.ALFABETUL BUCĂTĂRIEI PARFUMATE


 „A” Masa ta trebuie să arate impecabilă. Ai grijă totdeauna ca mâncărurile tale să fie colorate – galben, verde, roşu, maroniu sunt culori care, dacă sunt bine potrivite pe masă, crează o ambianţă fermecătoare.
 „B” Masa presupune bună dispoziţie. Manualele de specialitate spun că digestia bună este în directă legătură cu buna dispoziţie.  Un prieten psiholog a ales expresiile „m-am săturat”, „asta nu e de mâncat”, „îmi stă în gât” pentru a-şi argumenta afirmaţia că ulcerul este mai degrabă rezultatul indispoziţiei decât al indigestiei…
 „C” Costul mesei trebuie să se încadreze în posibilităţile voastre financiare. În facultate, când eram deja căsătorită cu tatăl tău, am învăţat că există numeroase modalităţi de a găti pastele făinoase… Cumpărăturile de la supermarket pot deveni o adevărată artă dacă înveţi să te informezi corect despre piaţă, să observi ofertele speciale şi să nu-ţi scape reducerile.  Şi în aceste condiţii poţi cumpăra produsele de cea mai bună calitate.
 „D” Nu uita detaliile! La o masă, toate au rostul lor – de la şerveţelele potrivite - şi tacâmurile necesare, sarea şi piperul din cele două margini ale mesei, până la vazele împodobite cu flori frumoase.  (Nouă, florile ne creau întotdeauna probleme… Nu rămâneau niciodată drepte!)
„E” Poţi să te eschivezi uneori de la obligaţiile tale de gospodină ca să te destinzi, având totuşi grijă ca mâncarea să fie gata la timp. Să nu-ţi permiţi niciodată, dar niciodată, ca plimbările tale să împiedice pregătirea la timp a mesei.
 „F” Din când în când este nevoie şi de puţină festivitate.  O masă în lumina lumânărilor poate da o notă distinctă vieţii voastre.  Ii cunoşti pe prietenii noştri Brooks, cât de mult se potrivesc. Ei spun că respectă destul de des această regulă. El îşi pune costumul şi cravata, ea rochia de seară, se aşază la masă lângă şemineu, cu lumânările aprinse, cu muzică de cameră. Copiii sunt deja la culcare. Spun că aceste momente sunt dintre cele mai deosebite pe care le gustă în viaţa lor.
 „G” Creează mâncăruri ca un gurmand. Caută reţete pentru mâncăruri alese şi gustoase în cărţile de bucate pe care le ai şi spune: „Slavă Domnului că sunt persoane care se întâmplă să ştie mai multe decât mine în domeniul culinar!”
„H” îngrijeşte-te ca mâncarea să fie hrănitoare, pentru a asigura sănătatea tuturor, fără să uiţi să pregăteşti, din când în când, şi unele delicatese care plac celor dragi.
 „I” Este vorba de idei trimise de Dumnezeu, aşa cum sugestiv ne spunea un cunoscut: „Pune-ţi mintea la contribuţie, şi vei vedea că din resturile unei mese poţi să mai aranjezi încă una.”
„Δ Este vorba de cum te îmbraci pentru masă. Să nu te aşezi niciodată la masă neîngrijită. Să fii mereu atentă să-ţi aranjezi părul şi faţa înainte de masă, indiferent ce făceai puţin mai înainte. Şorţul de bucătărie este pentru gătit şi lenjeria de noapte este pentru pat. Acestea trebuie scoase înainte de a te aşeza la masă.
 „J” în timpul mesei jertfiţi televizorul şi radioul. Ele trebuie să rămână închise pe durata mesei. (Ştii foarte bine că în familia noastră era nevoie de o hotărâre unanimă pentru a se deschide televizorul în timpul mesei. Îmi amintesc decepţia pe care am trăit-o eu cu fratele tău mai mare atunci când se transmitea finala campionatului de fotbal şi când cineva a votat „nu” şi televizorul a rămas închis.)
„K” Kilogramele şi silueta ta nu trebuie să devină pricină de înfometare a soţului tău. La masă unii mănâncă mai mult, alţii mai puţin, dar zgârcenia nu place nimănui.
 „L” Masa necesită liniște. Odată, când tatăl  tău a mers la o conferinţă, te-a luat şi pe tine cu el. A doua zi, când s-a întors, ne-a povestit cum a primit o lecţie pe care n-o va uita niciodată. Dacă îmi amintesc bine, aveai pe atunci 11 ani. „Kilometri întregi – ne-a spus tatăl tău – vedeam pe autostradă panouri care făceau reclamă celei mai mari peşteri din lume, care se afla într-un sătuc din statul kansas. Când am ajuns aproape de peşteră mi-a fost imposibil să opresc, pentru că ar fi însemnat să întârzii la conferinţă. Caterina a tăcut câţiva kilometri apoi mi-a spus: „Măi tati, mi-e milă de tine. Atâta te grăbeşti încât pierzi cele mai frumoase părţi ale călătoriei!”  De atunci, tatăl tău s-a hotărât să conducă mai încet şi mai liniştit; şi toate acestea datorită ţie. Acest aspect este valabil şi pentru masă.
 „M” Bunele maniere înfrumuseţează masa. Cuvintele „mulţumesc”, „vă rog”, „mă scuzaţi” contribuie la crearea unei ambianţe confortabile pentru toţi. Este datoria ta să-ţi determini toată familia să le folosească. Lasă cârciumile să aplice vocabularele lor…
 „N” Pregăteşte din când în când surprize neaşteptate. Se povesteşte despre o bătrânică cu suflet bun că „lăsa totdeauna deschisă fereastra dinspre răsărit a sufletului ei pentru fiecare, ca să pătrundă surprizele divine”. In cazul nostru, vei vedea că un meniu pregătit special, care să-l facă pe soţul tău să-şi lingă degetele, un desert special, sau o reţetă nouă de prăjitură luată de la o prietenă, pot săvârşi minuni.
„O” Sunt ocazii speciale de sărbătorit. Noi ne-am stabilit ziua noastră „specială” pe data de 29 a fiecărei luni; şi aceasta pentru că ne-am căsătorit pe 29 mai. Îţi aminteşti cu siguranţă de caracterul sărbătoresc pe care îl îmbracă această zi de fiecare dată şi cu câtă nerăbdare aşteptăm data de 29 a fiecărei luni.
 „P” Fă-i soţului tău o primire călduroasă de fiecare dată când revine acasă, de fiecare dată când se aşază la masă, de fiecare dată când vine împovărat cu o problemă, de fiecare dată când vine să-ţi ofere dragostea lui.
 „R” Rugăciunea să nu lipsească de la masa voastră. Fii atentă! Am spus „la masă”. Tatăl tău ne spunea că atunci când era copil „nimeni nu îndrăznea să întindă mâna spre farfurie până când nu se făcea rugăciunea după rânduială” şi nimeni nu se ridica de la masă până nu se făcea rugăciunea de mulţumire.
 „S” Salvaţi puţin timp pentru scurtele voastre întâlniri. Probabil că deocamdată le amânaţi, crezând că mai târziu veţi găsi mai mult timp liber. Este o amăgire. Şi mâine veţi avea treburi. De aceea economisiţi timp şi ieşiţi singuri, din când în când, să mâncaţi la un restaurant.
 „T” Trezește-te cu puţin înaintea soţului tău şi încearcă să nu-l laşi niciodată să-şi pregătească singur micul dejun. Această regulă este valabilă pentru fetele proaspăt căsătorite şi pentru mame. Aşadar, deşteptarea matinală trebuie să devină o obişnuinţă, dacă vrei să întreţii buna dispoziţie a soţului tău.
 „U” Un sărut înainte de masă. Cred că ştii pe cineva care aplică această regulă, chiar şi când sunt străini de faţă. Şi dacă în viaţa mea există un moment în care mă simt ca o regină înconjurată de curtenii care mă admiră, acela este exact momentul în care tatăl tău mă sărută înainte să ne aşezam la masă. Aceasta îmi dă un plus de dispoziţie pentru tot restul zilei.
 „V” Asigură mesei tale varietatea. Am mai spus şi altă dată că este foarte uşor să se plafoneze cineva. Noutăţile aduc bucurie. De aceea, încearcă mai multe variante pentru binele tuturor. Programează-ţi timpul corect şi gândeşte-te dinainte ce vei găti. O asemenea programare te scuteşte de risipa timpului şi a energiei, te fereşte de stress, de griji şi de o cheltuială în plus.
 „X” Xenofobia. Primeşte-i cu drag pe toţi străinii. Să nu pregeţi să împărţi masa ta cu alţii. Permite-i soţului tău să-şi invite prietenii la masă, asemenea şi copiilor tăi. Te vor adora pentru aceasta. Desigur, trebuie să-i înveţi să te anunţe din timp de venirea musafirilor, ca şi despre orice întârziere.
 O prietenă a mea s-a gândit să-i dea o lecţie de neuitat soţului ei, care uita mereu să o anunţe. Astfel, odată când, întâmplător, directorul general al soţului se afla în oraşul lor, ştiind că soţul îl invită totdeauna la masă pe acesta, fără să o anunţe, în loc să pregătească masa ca de obicei, ea a pus pe masă pâine, salam, câteva roşii proaspete, măsline, a deschis două conserve de carne şi a adus câteva murături. Cu toate acestea, nu şi-a atins scopul, pentru că „înaltul oaspete” i-a mărturisit că a fost cea mai delicioasă mâncare pe care a mâncat-o vreodată.„
 „Z„ Fără zel nu se face nimic bun. Un bun prieten spunea mereu: „O mâncare caldă poate fi stricată de o gospodină foarte rece.” învaţă să-ţi iubeşti bucătăria şi s-o umpli mereu cu toată dragostea inimii tale. Aşadar, iubeşte-ţi soţul, iubeşte-l corect, chiar şi prin „bucătăria” ta. Într-o călătorie spre Sud făcută de curând ne-am oprit în Kentucky, la o micuţă cafenea. Deasupra uşii acesteia trona următoarea inscripţie: „Aveţi grijă de stomacul vostru ca de ochii din cap”. Iată un mesaj pentru fiecare gospodină. Nu crezi?


Cu cele mai bune urări pentru o căsnicie „gustoasă”, 
Mama şi Tata

***

Vă urez și eu o săptămână senină și cu împlinire în căsnicie
 

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru articol.Sa ne ajute Dumnezeu sa le putem pune pe toate in practica.

    RăspundețiȘtergere