joi, 13 ianuarie 2011

femeia apostol

Aş putea zice că femeia samariteancă (devenită Sfânta Muceniţă Fotini) este minunea cea mai apropiată de sufletul meu din Sf. Evanghelie.
De ce zic minune? Pentru că întâlnirea de la fântâna lui Iacov este din punctul meu de vedere o minune. Minunea convertirii unei femei. Dar nu numai faptul şi felul în care a ajuns la asta m-a impresionat atât de tare, ci şi lucrarea ei ulterioară. Femeia samariteancă a avut cinstea de a-L propovădui pe Mântuitorul la ea în cetate. A fost apostolul samaritenilor.
Ce e aşa de minunat în asta?
În primul rând, viitoarea Sf. Fotini (Luminiţa) era samaritenacă, un popor necurat din perspectivă iudaică. Evreii nu aveau voie să se amestece cu aceştia, nici măcar să stea de vorbă.
Apoi, era samariteancă, dar era proscrisă chiar şi în comunitatea din care făcea parte. A merge la fântână era o activitate ce se împlinea cu o anume rânduială. Femeile nu mergeau singure, ci în grup să ia apă, apoi, mergeau la anumite ore. Dar femeia aceasta era singură, evitând poate contactul cu celelalte femei (sau fiind marginalizată).
Nu este greu să ne imaginăm de ce ar fi fost marginalizată, dacă luăm în considerare faptul că trăia în desfrânare, după o viaţă de concubinaj cu diferiţi bărbaţi. În zilele noastre, concubinajul a devenit un mod de viaţă obişnuit, dar în acele vremuri, era un motiv suficient de excludere.
Ei, pe această femeie, Mântuitorul o va face apostol. Deja suntem obişnuiţi cu modul acesta de a aborda
Pentru mine, această femeie reprezintă un model despre cum ar trebui să fie femeile creştine. Să fie lumină celor din jurul lor.

4 comentarii:

 1. Intru totul de acord cu modelul femeii apostol. De ce oare noi nu stim cum sa facem asta? Nu stim sa devenim lumina... Desi avem totul la indemana. Este un mestesug pe care il invatam pas cu pas, in timp, (mestesugul bucuriei, dobandit prin iertare). Noi nu ne transformam instantaneu asemenea femeii pe care ai pomenit-o. Dar e minunat sa ne amintim de ea, sa stim ca se poate si asa...instantaneu. Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu cred că schimbarea ei a fost instantanee. Spun părinții că un om se poate mântui de la răsăritul și până la apusul soarelui dacă va voi. Voința ei a fost puternică pentru mântuire și de aceea s-a schimbat repede. Dar în nici un caz nu s-a schimbat într-o clipă. A cerut multe lămuriri până să se hotărască ce vrea să facă.

  RăspundețiȘtergere
 3. Doamne ajută, Dana
  Transformarea poate fi instantanee (ca o convertire) dar lucrarea în conformitate cu aceasta, durează toată viaţa. Eu sunt sigură că şi Sfânta Fotini a devenit lumină tot pas cu pas, în timp, din ce în ce mai strălucitoare, nu "s-a transformat" şi gata, a rămas aşa precum un un bec, care tot 100W are de la început până când se arde. A avut luptă şi lucrare neîncetată, o mai fi avut şi greu şi căderi... Nu e vorba de forma cum primim, ca să zic aşa, ci cum lucrăm cu ce am primit.
  O avem şi pe Sfânta Maria Egipteanca, şi ea la fel, tot brusc s-a convertit, dar câţi ani de luptă a avut după aceea...
  Pentru mine, Sfânta Fotini e nădejdea că Domnul îi poate vorbi oricui, doar să vrea să-L asculte şi să-I urmeze aşa cum spui.
  Doamne miluieşte-ne să ne trăim devenirea în acord cu ce suntem fiecare, cu ce a pus Domnul în noi.

  RăspundețiȘtergere