vineri, 10 aprilie 2009

Copiii au nevoie de încredere

De ce are copilul nevoie să i se acorde încredere?

1. În primul rând, încrederea este esenţială, dacă vrei să-i înveţi pe copii să își abordeze singuri problemele (căutând ajutor și sfat când este nevoie) și să ia propriile decizii. Prea adesea, părinţii consideră că ei sunt cei care trebuie să hotărască întotdeauna pentru copiii mici, din moment ce adulţii știu ce este cel mai bine de făcut. Însă, atunci când copiii vor crește, aceiași părinţi se vor mira de ce copii lor au dificultăţi în a lua singuri decizii sau sfârșesc prin a lua decizii care nu sunt suficient de chibzuite. Singurul mod prin care cineva învaţă să ia decizii bune este experienţa participării în procesul de luare a deciziilor. Copilul tău va dobândi această experienţă, dacă îi arăţi că ai încredere în el, în ceea ce privește luarea unor decizii potrivite vârstei lui.

2. Al doilea motiv pentru care un copil are nevoie să i se acorde încredere este acela că, astfel, el învaţă să-și asume responsabilităţi. Educatorii îi pot „învăţa” pe copii multe lucruri, dar, până când nu le oferă șansa de a-și folosi cunoștinţele, învăţătorul nu poate să-și dea seama cât de eficientă i-a fost metoda. Dacă tu, ca părinte, iei permanent decizii pentru copilul tău, îi spui ce să facă, îl însoţești pretutindeni, ca să fii sigur că acţionează așa cum i-ai spus, și îl critici pentru cele mai mici greșeli sau abateri de la modul în care i-ai spus să îndeplinească ceva anume, atunci copilul tău nu va avea niciodată posibilitatea de a-și demonstra priceperea și cunoștinţele. S-ar putea ca, în felul acesta, să dezvolţi în el un simţământ de nesiguranţă, în legătură cu capacitatea lui de a purta responsabilităţi. Adesea, dacă știe că mama sau tata nu are deplină încredere în el, se va simţi mai în siguranţă să evite responsabilitatea decât să și-o asume. Adulţii sunt de multe ori foarte surprinși să descopere cât de responsabili pot fi copiii și cu câtă siguranţă acţionează atunci când știu că părinţii au încredere în ei. Copiii răspund la încredere și își vor da toată silinţa să nu-i dezamăgească pe cei care au încredere în ei.

Adesea, părinţii consideră că trebuie să le ofere copiilor lor toate răspunsurile și să le rezolve toate problemele. Ei nu își dau seama că, încă de la o vârstă fragedă, copiii pot învăţa să-și caute singuri răspunsurile, să-și rezolve singuri problemele și să-și planifice propriile activităţi. Cu cât copilul își asumă mai de timpuriu această responsabilitate de autoinstruire, cu atât mai mare va fi progresul pe care îl va realiza.

De asemenea, este adevărat că pentru un copil șovăielnic și nesigur de el, un alt copil mai mare, sau unul care tocmai a învăţat un anumit concept poate fi un profesor mai bun decât ar reuși să fie un adult. A-i permite copilului să înveţe un alt copil reprezintă o metodă excelentă de a-i arăta încrederea pe care o ai în priceperea și în capacităţile lui.

Încrederea este, de asemenea, importantă în a-i ajuta pe copii să-și asume responsabilitatea propriului comportament. De exemplu, dacă te aștepţi ca, într-o anumită împrejurare, copilul tău să fie neastâmpărat și gălăgios și nu-l previi, de obicei copilul se va comporta pe măsura așteptărilor tale. Însă, dacă îl pui în gardă, în mod corespunzător, cu privire la ce urmează să se întâmple și îi explici că ai nevoie de colaborarea lui, chiar și un copil foarte mic va face tot ce îi stă în putinţă pentru a răsplăti încrederea pe care i-o acorzi.

3. Al treilea motiv important pentru care copiii au nevoie să li se acorde încredere este acela că această încredere le dovedește că părinţii lor îi preţuiesc și se bizuie pe ei, lucru care, la rândul său, le întărește încrederea în ei înșiși. Este adevărat că, în primul rând, copiii trebuie să înveţe să depindă de Dumnezeu și, în multe situaţii, să depindă de cei din jurul lor; dar, în același timp, copiii trebuie să înveţe cum să facă ei înșiși o mulţime de lucruri legate de viaţa lor. Încă de când sunt foarte mici, ei trebuie încurajaţi să facă acele lucruri care sunt potrivite cu vârsta și capacităţile lor. Cu alte cuvinte, ar trebui să îţi încurajezi copiii să devină mai independenţi. Ei trebuie să se simtă bine în propria piele și să aibă încredere în capacitatea lor de a reuși singuri; iar fără a le acorda încrederea ta, lucrul acesta este aproape imposibil. (Kaz Kuzma, Înţelege-ţi copilul)
sursa imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...