miercuri, 1 octombrie 2008

"Sfaturi gospodaresti"

Posted by Picasa
Am gasit in biblioteca bunicii o carte care contine, in cele sase sute si ceva de pagini o culegere de sfaturi bine de stiut de o buna gospodina.
Am descoperit cu un soi de uimire ca si noi, romancele, am avut perioada noastra "clasica", conservatoare, care s-a transmis... prin scris. Caci la asta se referea uimirea mea. Harnicia ca idee - "vrednicia"- se transmitea din generatie in generatie, iar casa frumoasa era semnul destoiniciei unei familii, barbatul si copiii erau "imaginea" femeii... Lucrurile acestea s-au transmis pana la noi, cu siguranta, doar ca putine carti au aparut pe aceasta tema. Probabil din cauza ca ar fi lucruri elementare, de bun-simt.
Ei, nu, cartea de care va povestesc nu era o emanatie a romancelor, ci traducere din limba rusa a cartii "Domovodstvo". In anii 60, pe vremea cand se traducea la noi cartea, femeile trebuiau sa stie de toate, de la gospodarirea terenului din jurul casei, la tot ceea ce tine de interior: igiena locuintei, ingrijirea copilului, cum se prepara o mancare gustoasa, prepararea conservelor, uscarea fructelor si a ciupercilor, croitul si cusutul, tricotajele si tot felul de informatii despre spalatul diferitelor tipuri de material, vopsitul materialelor in casa, scoaterea petelor si altele.
Daca imi aduc insa mai bine aminte, in perioada copilariei mele exista revista "Femeia", care continea mai mult sfaturi practice, moda mai decenta, sfaturi de ingrijire cosmetica reala si mai putin articole comerciale si reclame sub forma de articol.
Tot din acea perioada, adica pe cand eram eu bebelus, mai era si o carte ce se numea "Cartea gospodinei", care continea inclusiv idei de decoratiuni in casa.

Vremuri cuminti...

Un comentariu:

  1. interesant ce spui tu despre cartea asta. Se pare ca e o carte-document care vorbeste despre femei si preocuparile lor intr-o anumita perioada istorica. Tare interesant ar fi s-o gasesc si eu prin vreun anticariat.

    RăspundețiȘtergere