vineri, 4 iulie 2008

Joia recunostintei

Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.

1Tes. 5:18




Unele au parte de multe necazuri: boli, case daramate, lipsuri materiale - si totusi gasesc puterea sa multumeasca lui Dumnezeu pentru ceea ce au.
Altele, nelipsindu-le nimic din cele necesare bunului trai, privesc in jur gasind doar motive de nemultumire: daca stau acasa, de ce stau, daca lucreaza intr-un loc, de ce nu lucreaza in altul, daca stau la bloc, de ce nu la casa, daca sotul are serviciu si intarzie, de ce nu vine mai devreme si lista poate continua, fiecare stie cu ce.
Uitam in permanenta ca Dumnezeu este cu noi, ca El stie si ingaduie chiar si caderea unui fir de par. Gandindu-ne la un viitor ambiguu, incalcam indemnul: "Ajunge zilei rautatea ei".
Photobucket

Iata cativa pasi in a deveni mai multumitoare si, in felul acesta, a avea o viata mai linistita, in ciuda oricaror necazuri:
# Fii atenta la oamenii din jur. Vei vedea ca fiecare are motive de ingrijorare si de nemultumire, nu doar tu. Unii par a avea de toate, dar nu poti sti ce se afla dupa aceste aparente. Ei pot parea fericiti, dar pot avea motive de a se simti groaznic. Nu privi la cei din jur gandind: "Mi-ar placea si mie sa am ceva, cum are cutare." Mai bine priveste la cei ce nu au toate binecuvantarile pe care le ai tu si-ti vei da seama cat de norocoasa esti. Numara binecuvantarile. Daca ai timp, ofera-te voluntar intr-o organizatie care se ocupa de persoane defavorizate si vei gasi acolo exemple de viata recunoscatoare cu adevarat.
# Exerseaza acceptarea. Nu te mai gandi atat la cum "ar trebui" sa fie lucrurile, cum "ar putea fi" si cum nu sunt. Recunoaste ca ceea ce ai - ca-ti place sau nu - poate sa nu mai fie. Acceptarea in viata nu inseamna ca te resemnezi sa traiesti o viata nefericita. Este vorba de a nu-ti pierde vremea dorind ceva ce nu poti avea. Poti alcatui o lista cu lucruri pe care le vrei si lucruri pe care le ai. Gandeste-te ca multi oameni mai putin "norocosi" decat tine, ar dori ceva ce tu consideri a fi maruntisuri.
# Rezolva problemele. Obisnuieste-te sa te intrebi in permanenta cum poti transforma evenimentele "rele" in lucruri bune; cum poti vedea partea frumoasa a oricarui necaz.
# Invata sa vezi greutatile ca modalitate de intarire a caracterului. Imagineaza-te privind in urma cand "acum 10 ani" infruntai situatia de fata, cum i-ai facut fata, cum ai depasit-o.
# Alcatuieste un jurnal al recunostintei. Noteaza la sfarsitul fiecarei zile (nu doar joia Photobucket) cinci lucruri pentru care poti fi recunoscatoare (cat de marunte ar fi, nu conteaza).
# Nu uita ca viata nu e doar "sus" sau doar "jos". Oricat de jos ai cadea, intotdeauna vei iesi din asta. Nu asa cum te astepti, poate, dar vei iesi, cu siguranta.
# Fii deschisa la viata. Nu incerca sa cuprinzi totul in limitele mintii tale. Fiecare om din jurul tau are cel mai mare dar, pe care il ai si tu: libertatea; nu astepta sa traiasca dupa cum vrei/simti/crezi tu ca ar trebui. Nu incerca sa-l incadrezi intr-un "pat al lui Procust" creat de tine si conceptiile tale despre viata.
# Bucura-te de lucrurile marunte din viata. O zi insorita sau o ploaie rapida de vara, o plimbare sau o vizita a unor prieteni, copiii facand boacane.
Multumeste pentru fiecare maruntis pe care-l primesti in dar. Chiar daca e doar un zambet.

Si mai ales, nu uita, dupa cum scriam la inceput, Dumnezeu te vede si pe tine si familia ta; daca ingaduie sa ai unele necazuri, sigur sunt pentru binele tau sau al celor din jur. Prin ceea ce faci tu, folosesti pe ceilalti. Poti intelege asta?

1

2 comentarii:

  1. Am simtit deseori, dar acum mai mult ca oricand ca, atunci cand scrii, parca imi vorbesti mie. Si nu ma refer la "stilul oral a la Creanga". Ci la continut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuvinte spuse cu blandete din suflet.... !

    RăspundețiȘtergere

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...