luni, 30 iunie 2008

Atunci cand exista dragoste...

... Chiar si departe de s-ar afla unul de celalalt, se afla aproape, pentru ca dragostea lui Hristos nu poate fi limitata prin distante.
***

- Maica Stareta, i-ai scris urari lui Dimitrie, care acum se casatoreste

- I-am scris, Parinte.

- Adu-mi felicitarea sa completez si eu ceva: "Hristos si Maica Domnului sa fie cu voi. Dimitrie, iti dau binecuvantare sa te certi cu toata lumea, in afara de Maria. La fel si Mariei". Ia sa vad daca vor intelege la ce ma refer.

Cineva m-a intrebat: "Ce uneste mai mult pe barbat cu femeia sa". "Recunostinta", ii raspund. Unul iubeste pe celalalt pentru ceea ce ii daruieste. Femeia ii da barbatului ei increderea, devotamentul si ascultarea sa. Iar barbatul ii da femeii siguranta ca o poate proteja. Femeia este doamna casei, dar si o mare servitoare, iar barbatul este stapanul casei, dar si hamalul ei.

Sotii trebuie sa aiba dragoste curata intre ei, pentru ca existand un climat pasnic in familie, sa-si poata indeplini datoriile lor duhovnicesti. Pentru a trai in chip armonios sotii trebuie din inceput sa puna ca temelie a vietii lor dragostea, dragostea cea scumpa, care se afla in nobletea duhovniceasca, in jertfirea de sine si nu in dragostea cea mincinoasa, lumeasca si trupeasca.

Motherhood--Victorian Couple by Carl Schweninger
Motherhood--Victorian Couple

Atunci cand exista dragoste si jertfire de sine, totdeauna se pune unul in situatia celuilalt, il intelege si-l doare. Si atunci cand cineva il primeste pe aproapele sau in inima sa indurerata, il primeste pe insusi Hristos, Care il umple cu si mai multa veselie duhovniceasca.

Atunci cand exista dragoste chiar si departe de s-ar afla unul de celalalt, atunci cand o cer imprejurarile, se afla aproape, pentru ca dragostea lui Hristos nu poate fi limitata prin distante. insa atunci cand, Doamne fereste, sotii nu au dragoste intre ei, desi s-ar afla aproape, in realitate insa se afla departe unul de altul. De aceea trebuie sa se straduiasca sa pastreze dragostea in toata viata lor si sa se jertfeasca unul pentru celalalt.

Dragostea trupeasca ii uneste la exterior pe oamenii lumesti, dar numai atata vreme cat exista factori lumesti (bani, frumusete, pozitie sociala, etc. - n. tr.), si ii desparte atunci cand ele dispar, ducandu-i astfel la pierzare. In timp ce, atunci cand exista dragostea duhovniceasca, cea scumpa, chiar daca unul dintre soti isi pierde acesti factori, aceasta nu numai ca nu-i desparte, ci ii uneste si mai mult. Atunci cand exista numai dragoste trupeasca, si daca, de pilda, femeia afla ca sotul ei a privit la alta, atunci ii arunca vitriol in ochi si il orbeste. In timp ce, atunci cand exista dragoste curata, o doare mai mult si cauta cu orice chip sa-l aduca iarasi pe drumul cel bun. Astfel vine harul lui Dumnezeu.

Odata a venit la Coliba un oarecare medic grec din America. Am vazut ca avea un chip luminos si de aceea l-am intrebat cu discretie despre viata lui. "Parinte, mi-a spus, sunt ortodox, dar pana in ultima vreme nici posturi nu am tinut, nici la biserica nu am mers. Intr-o noapte am ingenunchiat in camera mea, ca sa-L rog pe Dumnezeu pentru o problema ce ma preocupa, cand deodata camera s-a umplut de o lumina placuta. Pentru destula vreme nu vedeam nimic fara numai lumina si simteam o pace negraita inlauntrul meu".

M-am minunat, deoarece am inteles ca omul acesta se invrednicise sa vada lumina necreata, si de aceea i-am cerut sa-mi spuna ce se intamplase. "Parinte, mi-a spus, sunt casatorit si am trei copii. La inceput o duceam bine in familie. Dupa o vreme insa femeia mea nu a mai avut rabdare sa se preocupe de casa si de copii, si de aceea cerea mereu sa iesim la plimbari cu prietenele ei. I-am facut hatarul. Dupa putin timp mi-a spus ca vrea sa mearga singura cu prietenele ei. Am primit si aceasta, iar eu ma ingrijeam de copii. Dupa aceea nu a vrut sa mergem in concediu impreuna, ci a cerut bani sa mearga singura. Si apoi mi-a cerut un apartament, ca sa traiasca singura. Am facut-o si pe aceasta. Dar ea isi aduna acolo pe prietenii ei. in acest rastimp incercam s-o ajut in felurite chipuri, cu sfaturi, etc, ca sa o conving sa-i fie mila de copiii nostri, dar ea nici nu voia sa auda. in cele din urma mi-a luat o mare suma de bani si a disparut. Cautam si intrebam de ea peste tot, insa nici un rezultat, ii pierdusem urma cu desavarsire. Intr-o zi am aflat ca venise aici in Grecia si locuia la o casa de des-franare. Mahnirea mea pentru halul in care ajunsese nu se putea descrie. Cuprins de mahnire, am ingenunchiat sa ma rog. "Dumnezeul meu, am spus, ajuta-ma s-o gasesc si sa fac tot ce imi va sta in putinta ca sa nu-si piarda sufletul. Nu pot suferi s-o las in halul in care a ajuns". Si atunci m-a invaluit acea lumina si inima mea a fost inundata de pace". Atunci eu i-am spus: "Frate, Dumnezeu a vazut rabdarea, nerautatea si dragostea ta si te-a mangaiat in acest chip".

De aceea spun ca ne vor judeca mirenii. Vedeti, acesta care era medic in America, care avea o astfel de sotie, si care traia in conditiile si mediul de acolo, de ce lucruri minunate s-a invrednicit! (Pr. Paisie Aghioritul, Viata de familie)

3 comentarii:

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...