sâmbătă, 31 mai 2008

In orice clipa putem pune inceput bun

Photobucket
Fiecare moment e un nou inceput; pune deci inceput bun!
"Pune început bun!...Iar când se mai întâmplă câte-o schiopătură - că este o vorbă din bătrâni: dobitocul, care are patru picioare, si tot schioapătă si el când se poticneste, darmite omul, că are numai două picioare - să ne îndreptăm iar, si iar să punem început bun, cu frica lui Dumnezeu. Numai să nu schiopătăm cu amândouă picioarele, tată. Si asa, cu darul lui Dumnezeu si cu rugăciunile Măicutei Domnului, încet-încet, hai-hai, intrăm si noi într-un coltisor de rai...
Pune început bun! Si cu darul lui Dumnezeu, să te împrospătezi cu toate faptele cele bune ca si cu o cunună frumoasă. Că o cunună frumoasă trebuie să aibă mai multe feluri de flori, nu numai de o culoare, si atunci cununa iese frumos împodobită. Sileste-te să aduni tot felul de floricele pentru cununa frătiei tale, să te împodobesti cu toate felurile de flori, care să fie cât mai frumoase: milostenie, ascultare, rugăciune, smerenie.
Si bucurii duhovnicesti, în suflet, pentru omul silitor.
Să trăiti, să faceti ascultarea care este de folos pentru mântuire.
Dumnezeu să vă dea răbdare si dragoste si bună nădejde...
Să ne rugăm mai mult, ca Dumnezeu să ne dea răbdare si smerenie si dragoste - pentru că, dacă avem dragoste, pe toate le avem. Răbdăm si ocările, pentru că asa ne-a lăudat Mântuitorul: "Fericiti cei ce vor fi ocărâti si stuchiti si batjocoriti pe nedrept". Răbdăm toate pentru dragostea Lui, draga tatii...
***
Aceia care aveti sot, sotie, familie, copii, căutati întâi si împăcati-vă casa si familia. Că cel care face milostenie la străini iar copiii lui tremură de frig si flămânzesc, acela nu face milostenie pentru Dumnezeu, ci pentru slava omenească, pentru ca să zică lumea: "Uite, mă, ce milostiv e acela..."
Puneti cu totii început bun! Aceia care ati schiopătat, îndreptati-vă; cei care nu ati schiopătat, stăpâniti-vă.
Nu vă puneti niciodată nădejdea în oameni, că omul se schimbă - azi îti dă si mâine îti cere; azi te laudă si mâine te ocărăste.
Dar dacă îti pui nădejdea în mila lui Dumnezeu, n-o să dai gres niciodată." (Extrase din cartea Parintele Paisie de la Sihla)

semnatura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu