joi, 17 aprilie 2008

Biblia intr-un an

countrymanordesigns.com
Astazi avem de citit:
Iosua 15:1-63 ~ Luca 18:18-43 ~ Psalm 85:1-17 ~ Pilde 13:9-10

In capitolul de la Iosua gasim felul in care a fost impartit pamantul lui Israel urmasilor lui Iuda; important pentru noi la aceasta impartire este faptul ca, dupa lungi si istovitoare rataciri prin desert, poporul lui Israel a primit exact ceea ce ii fusese promis; de aici avem si noi de invatat credinta ca vom primi ceea ce vom cere, daca ne va fi de folos.
***
La NT avem astazi un episod care intotdeauna mi-a fost drag: acela al tanarului bogat.
"- Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?...
- Ştii poruncile: Să nu săvârşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta...
- Toate acestea le-am păzit din tinereţile mele.
- Încă una îţi lipseşte: Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie....
Iar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat. Şi văzându-l întristat, Iisus a zis: Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăţia lui Dumnezeu!"
~*~
Am citit multe comentarii la acest fragment; unele spuneau ca "a lasa toate" se refera la calugarie, altele se refereau doar la bogatiile materiale, altele - si la cele materiale, si la cele spirituale...
As vrea sa ma refer astazi la bogatia pe care o am eu si la care m-am simtit chemata sa renunt:
- bogatia inteligentei proprii vs. Ratiunea divina;
- bogatia stiintei de a-mi educa proprii copii vs. incredintarea grijii cresterii acestora mari si sanatosi lui Dumnezeu si Maicii Domnului, care l-a crescut pe Fiul lui Dumnezeu insusi; cand nu stiu ce sa fac intr-o anume situatie in cazul copiilor, ridic ochii la icoana Maicii Domnului si spun: "Tu, Maica Domnului, care L-ai crescut pe Mantuitorul si sigur ai avut si momente de greutate cu El, ajuta-ma si pe mine sa ma descurc cu asta!"
- bogatia unei familii "bune" am incredintat-o de asemenea, tot Maicii Domnului: "Tu, Maica Domnului, a trebuit sa faci fata unei vieti de familie, in care sotul era batran si poate neputincios, in care probabil ca multe le faceai singura, ajuta-ma si pe mine sa fiu o sotie buna si in ziua de astazi!"
*~*
Asta am inteles eu ca inseamna "renuntare": a renunta la cum "cred eu ca ar trebui sa fie" si a incredinta "conducerea" vietii mele lui Hristos si Maicii Lui.
***
Psalmul 85 completeaza ce am vrut eu sa zic; este o conversatie cu Dumnezeu. David, un asa de mare imparat, stia ca nimic nu poate infaptui fara Dumnezeu. "Fă cu mine semn spre bine, ca să vadă cei ce mă urăsc şi să se ruşineze, că Tu, Doamne, m-ai ajutat şi m-ai mângâiat."

***
Pilda zilei: "Lumina celor drepţi luminează, pe când sfeşnicul celor fără de lege se stinge. Mândria nu dă prilej decât la ceartă, înţelepciunea se află numai la cei ce primesc sfaturi."
Ce inseamna mandrie? Inseamna sa tii la ce ai invatat sau ce gandesti tu intr-un anumit moment, chiar daca asta inseamna sa "calci" peste celalalt. "Eu stiu cel mai bine cum trebuie sa fie; daca as fi in locul tau, as face asa; de ce nu faci asa? Nu stii ca altfel TREBUIE sa faci?" Chiar recent am trecut prin asta; pana acum, nu am realizat ca e vorba de mandrie; "cum, daca e de bun-simt ca lucrurile trebuie sa fie astfel?" dupa cum spune si acest verset, am ajuns la cearta; pentru ca era o chestiune de viitor, probabil ca nici nu va fi problema de la care am pornit... dar cearta, gandurile rele, iata ca au aparut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu

Cum să ne privim aproapele. Despre dragostea cea curată, în Dumnezeu. Ce uşurime, ce stare de bine, ce fericită curăţie este atunci când omu...